2023-01-01
💁♀️💁♂️29/12/2022(Thur), Dinner🍽今次去到碧海藍天既AEON地下,見到呢間泰國菜餐廳唔錯咁,加上又見佢有堂食8折優惠😍,咁抵食?!一於喺度解決今晚既晚餐啦。而今晚我地order左:🔆 豬肉碎生菜包(配辣椒花及豬皮)($88)豬肉碎帶著好香既魚露味道,配合乾葱、紅葱頭等既香料,炒出嚟辣辣地咁十分惹味。生菜🥬份量都唔少,仲要係有修剪過,上枱時擺得好整齊,外表新鮮青翠欲滴而咬落爽口,夾住肉碎食係個好好既配搭。鋪上肉碎面既炸豬皮炸得香脆,加埋落生菜包度一齊食除咗豐富咗生菜包既口感,仲令生菜包食落更香口。🔆 生蝦🦐刺身($90)為食妙妙每次食泰國菜都必叫既生蝦🦐刺身,今晚當然都唔例外。爽彈既蝦肉,配合酸酸辣辣既生蝦醬汁,隱約仲帶點椰糖既甜味,食落十分開胃。一碟都真係唔夠喉,好想可以嚟多一碟,但始終都要留肚食生菜包同咖喱黃金麵。🔆 泰北咖喱牛腩黃金麵($88)咖喱湯底味道香而不辣,即使就咁飲都唔會覺得嗆喉。牛腩煮得夠淋夠入味,仲帶有少少筋膜,口感十分不錯。黃金麵食落彈牙帶有蛋香,混和咖喱湯一同入口,惹味好食。炸豬皮吸收了咖喱湯之後,帶點煙韌既口感令人食不停口。🔆 青檸梳
而今晚我地order左:
店方既青檸梳打係用新鮮青檸製作,而唔係用現成糖漿開出嚟,所以飲落特別清新,酸得來唔會嗆喉,仲會飲到青檸肉碎,值得一試。
🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆
❤🙆♂️(A先生)整體食評:❤❤❤❤❤(5/5)
❤🙆♀️(為食妙妙)整體食評:❤❤❤❤❤(5/5)
👉🏻 除咗青檸梳打,店內既醬汁都係店方自製,味道同出面食到既唔同,誠意十足。
🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆