2022-09-30 78 浏览
必食釜飯嘅日式餐廳~~~下班累得一塌糊塗,唔想返屋企煮飯,就來了離先唔遠嘅呢一間日本餐廳食晚餐。~~~場內環境幾廣闊,晚市時間幾乎滿場。睇完餐牌之後我哋叫咗:#日本黑豚腩片沙律#香草燒羊架#木魚高湯浸翡翠筍#蟹肉芝士天婦煮#海膽三文魚釜飯#炸青森帶子#火龍果乳酸梳打#蘋果醋梳打~~~🥗黑豚腩片沙律比想像中驚艷,食落多肉少菜,而且肉嘅肥瘦比例非常得當,清新之選。~~~燒羊架羊🐏味濃而不膻,肉汁豐富,加埋黑椒嘅提味點綴,整體不錯。~~~🐟魚高湯浸翡翠筍就比較健康,高湯會不斷加熱滾煮,每啖入口都熱辣辣,感覺分外出色。~~~蟹肉芝士天婦煮裏面有滿滿嘅蟹肉,芝士份量都唔少。壽司外皮經過香炸,幾特別,比想像中好食。~~~海膽三文魚釜飯則是我今晚叫嘅嘢食裏面咁多款之中嘅最愛,材料豐富,裏面有香菇、栗子、白飯魚、菠菜等等。食落味道調配得好好,食到一半知己就可以用紫菜包飯食,轉換一下味道。最後再將茶漬高湯倒入有飯焦嘅釜飯之中,一個飯三種唔同嘅味道,非常不錯,值得encore~~~岩鹽日本料理 (利舞臺廣場) (銅鑼灣)銅鑼灣波斯富街99號利舞臺廣場16樓A舖人均:$300
必食釜飯嘅日式餐廳
~~~
場內環境幾廣闊,晚市時間幾乎滿場。睇完餐牌之後我哋叫咗:
#日本黑豚腩片沙律
#炸青森帶子
#火龍果乳酸梳打
#蘋果醋梳打
~~~
岩鹽日本料理 (利舞臺廣場) (銅鑼灣)
銅鑼灣波斯富街99號利舞臺廣場16樓A舖
人均:$300