2020-04-29 2106 浏览
之前呢间台湾过江龙开咗我一直都想试吓,因为佢讲到佢个卤味好劲,个个朋友都话要排队所以唔陪我食,今晚我终於有机会嚟试吓啦。 果然真系要排返大半个钟先有得食。入到黎佢个装修都几吸睛㗎,如果唔系咁多人都可以打下卡,影吓相。讲到索汤汁嘅面底当然要拣粉丝啦,所以二话不说拣咗佢果冬粉。不过佢个卤水汁令我有少少失望,因为除咗咸之外我食唔到佢有几香。我带咗萝卜,鸡翼,鸡肾。照计萝卜应该好索汁嘅,但系冇乜味,不过萝卜本身够靓,冇渣,所以还好。而佢个鸡肾就比较乾,同埋完全及唔到汁,麻麻地。鸡翼就煮到好林,基本上条骨一拎就出嚟,但系仍然都唔系好够卤水味。小食方面,台湾野梗系要试吓佢啲盐酥鸡啦。好搞笑佢陪左几片薄薄苹果,我谂佢系装饰嚟。而佢啲鸡都系比较散,炸得比较乾,粉话厚唔算好厚,可能因为比较细粒。而最好食嘅系呢个炸花枝丸,好香口,唔会炸到乾争争,最重要系好弹牙,入边仲有粒粒花枝肉。另外嘢饮我就拣咗黑糖珍珠奶绿,因为我自己拣咗半糖走冰,所以唔会太甜之余仲饮到好香绿茶味,而且佢啲黑糖珍珠本身已经好够甜,食落都烟烟韧韧,唔错。最後当然唔少得试埋佢个芋圆啦,满满一碗好多唔同嘅配料,有珍珠啦红豆啦,同埋另外加咗仙草

果然真系要排返大半个钟先有得食。

最後当然唔少得试埋佢个芋圆啦,满满一碗好多唔同嘅配料,有珍珠啦红豆啦,同埋另外加咗仙草,因为我太锺意食仙草,所以不能少。不过佢哋个底唔系用碎冰,而系用咗茶餐厅嘢饮嗰啲一粒粒冰,成件事好影响观感。不过佢啲芋圆都真系好好食,食到有香芋同埋番薯肉,唔会太韧,好似嚼香口胶咁。

我觉得今日完咗我嘅心愿,已经试咗呢间咁有噱头嘅舖头,但下次我唔会再排咁耐罗。
2020-04-28