2018-07-04 57 浏览
今日約咗朋友喺旺角行街,都差不多行到油麻地附近,發覺多了一個新嘅大廈,呢坐 似乎將會係另一處食肆嘅集中點。我同朋友都係專搵新嘢食,所以見到22樓有間新嘅雞煲,決定要試一試!呢間 "吞POT雞煲、住家菜",食物種類有很多 淨係雞煲都已經有好多款:有花雕藥膳雞煲、胡椒豬肚雞煲、重慶麻辣雞煲、香辣雞煲、辣酒花雕雞煲、滋補螺片花膠雞煲... 真係花多眼亂!今天我哋決定要食一個清清哋嘅胡椒豬肚雞煲!呢個雞煲,一上枱已經有很香,胡椒味道撲鼻而來,不算辣只有胡椒香味,我們叫了半隻雞煲,份量亦相當之大,雞件柔軟,雞件各處都清潔得很乾淨!配料有牙菜仔,支竹,蘿蔔,粟米……豬肚很爽口,感覺新鮮,我們點了皇帝菜加入雞煲,皇帝菜吸收了雞煲裏面液雞油,食樂分外清甜!更加估唔到雞湯嘅湯底十分creamy,清甜潤喉!我和朋友都飲了幾碗,都停唔到口,呢間極雞煲確實超水準,值得再嚟!
今日約咗朋友喺旺角行街,都差不多行到油麻地附近,發覺多了一個新嘅大廈,呢坐[譽發廣場] 似乎將會係另一處食肆嘅集中點。

!今天我哋決定要食一個清清哋嘅胡椒豬肚雞煲

呢個雞煲,一上枱已經有很香,胡椒味道撲鼻而來

更加估唔到雞湯嘅湯底十分creamy,清甜潤喉