講起尖沙咀泰國菜,「Thailand King」絕對係人氣爆燈嘅熱門店!咁多款菜式,如果只可以揀一樣「必食之最」,我拍心口極力推介佢哋嘅「炭燒豬頸肉生菜包」!唔係普通貨色,係食完會念念不忘、想encore再encore嘅級數!點解佢咁無敵?豬頸肉:炭香爆燈,juicy到震!佢哋揀嘅豬頸肉(即係「頸脊」位)本身就靚,肥瘦紋路靚到好似雪花咁!師傅用秘製泰式醬汁醃到入味,再拎去炭火猛燒!一上碟,成陣炭烤焦香撲鼻,未食已經流口水!咬落去,外皮帶少少脆口焦香,入面啲肉超級彈牙爽嫩,一啲都唔韌,仲keep到滿滿肉汁,juicy到漏!個炭燒風味真係靈魂所在,同一般煎或炸嘅完全唔同level!生菜:新鮮爽脆,完美拍檔!主角勁,配角一樣唔失禮!佢哋配嘅生菜新鮮到滴翠,每一塊都夠大塊、夠厚身,拎上手冰涼爽脆,完全冇「𣳂」或者軟pat pat嘅感覺。生菜唔單止係「兜住」啲肉咁簡單,佢嘅清甜同爽脆口感,完美咁平衡返豬頸肉嘅豐腴同濃味,一啖咬落去,口感同味道層次即刻昇華!秘製醬汁 + 配料:畫龍點睛!跟碟會有一小碗酸酸辣辣嘅泰式醬汁,同埋炒香咗嘅洋蔥粒、香茅、檸檬葉、辣椒碎等等。呢度就係你發揮創意嘅時候!夾幾塊

點解佢咁無敵?

豬頸肉:炭香爆燈,juicy到震!

生菜:新鮮爽脆,完美拍檔!

秘製醬汁 + 配料:畫龍點睛!
跟碟會有一小碗酸酸辣辣嘅泰式醬汁,同埋炒香咗嘅洋蔥粒、香茅、檸檬葉、辣椒碎等等。呢度就係你發揮創意嘅時候!夾幾塊熱辣辣嘅炭燒豬頸肉,點少少醒胃嘅醬汁(怕辣可以點少啲),再加一撮香氣爆棚嘅香料配料,然後用塊冰涼生菜緊緊咁包住!一啖塞入口... 天呀!炭香、肉汁、醬汁嘅酸辣鮮、香料嘅複雜香氣、生菜嘅爽甜... 所有味道同口感喺個口入面大爆炸!又香又惹味又清爽,完全唔會膩,真係味蕾嘅大滿足!

點食最過癮?
記住!一定要趁熱食!豬頸肉一凍咗,個油香同爽口感會打折扣。生菜包呢家嘢,最好就係自己動手,鍾意落幾多肉、點幾多醬、加幾多配料,自己話事,包到滿滿一包,然後一大啖咬落去,個種「嗦嗦聲」嘅爽脆感同味道大融合,正到痹!
2025-06-02