今日黎到哩間位於尖沙咀既餐廳食泰國菜。餐廳係酒吧餐廳裝潢,用上酒瓶、樹葉、燈泡及日式和紙傘作裝飾。餐牌~🔸泰式生蝦 $138每次食泰國菜都一定會叫生蝦刺身🦐餐廳用保鮮紙隔開啲冰,非常衛生,亦唔怕冰水會影響味道。生蝦新鮮大隻,質感彈牙,上面仲放有蒜蓉同辣椒,醬汁香辣過癮,好食推介👍🏻🔸泰式蝦餅 $98蝦餅大大粒,有成八塊,炸得香脆,蝦肉入口彈牙,用料實在,亦係好食推介👍🏻🔸泰式豬肉碎生菜包 $98餐廳非常貼心,會用個爐坐熱啲肉碎,唔使怕佢好快會凍,可以慢慢品嚐,而肉碎香辣微甜,生菜新鮮爽脆,同樣非常好味。🔸泰式冬陰功河蝦意粉 $168冬陰功味道濃郁,蝦肉新鮮彈牙,配有蕃茄仔同雜菇~🥭芒果糯米飯伴椰子雪葩 $108個甜品份量十足,芒果香甜無渣,糯米口感煙韌,椰漿香醇濃味,最正係個椰子雪葩,椰子味超濃郁,非常好食,椰子控推介👍🏻🥥椰青 $58🍋檸檬薑蜜 $48椰青水勁甜,而且雪過再加上碎冰,凍冰冰好啱夏天飲;香茅薑蜜味道清甜,解辣一流!

餐牌~

🔸泰式生蝦 $138

🔸泰式蝦餅 $98

🔸泰式豬肉碎生菜包 $98

🔸泰式冬陰功河蝦意粉 $168
冬陰功味道濃郁,蝦肉新鮮彈牙,配有蕃茄仔同雜菇~

🥭芒果糯米飯伴椰子雪葩 $108

🥥椰青 $58
🍋檸檬薑蜜 $48
2024-04-08 235 浏览
今日去咗尖沙咀一間特色嘅泰國串燒酒吧Thailand king ,半開放式設計充滿泰國風情 餐廳老闆同職員都很友善 氣氛很好聽住音樂邊食飯👍🏻👍🏻👍🏻廚師推介食物 我地點咗泰式生蝦$138 生蝦刺身肉質彈牙,夠晒新鮮每一隻嘅size做好大,加上蒜片點上秘撈製酸辣汁 爽口加埋辣汁更加刺激味蕾 正😋蝦頭經炸過當然唔可以放過,蝦味仲要非常濃郁,夠晒新鮮三文魚他他柚子沙律$88特色酸酸甜甜醬汁配生菜非常清爽, 三文魚嘅刺身切成粒粒再混入埋柚子醬,味道非常配合炸物泰式蝦餅$98,炸到蝦肉酥脆彈牙,配埋泰式嘅酸辣醬更加好味 炸蔬菜春卷$ 48(2 條),炸得乾身,並不油膩,入面仲有非常多嘅生菜,炸完之後蔬菜都唔會乾身泰國餐廳必點嘅豬肉生菜包$98生菜份量都好多,豬肉碎特色香葉配辣椒味道係正宗,泰國風味必食,每一啖都充滿香辣嘅味道,而且生菜仲非常新鮮嫩 最後二人飲品,芒果沙冰同埋青蘋果沙冰炎炎夏日飲返兩啖,真係涼透心,唔會太甜夠晒凍 餐廳環境真係好適合三五知己傾吓偈

廚師推介食物 我地點咗

泰式生蝦$138

三文魚他他柚子沙律$88

炸物泰式蝦餅$98,
炸到蝦肉酥脆彈牙,配埋泰式嘅酸辣醬更加好味

泰國餐廳必點嘅豬肉生菜包$98

餐廳環境真係好適合三五知己傾吓偈
2024-03-27 176 浏览
餐廳半開放式,係酒吧餐廳,最啱放工後同同事黎個happy hour傾計飲嘢,之後仲可以食埋晚飯。廚房亦係開放式設計,睇到兩位年輕人由落單至煮都係佢哋一手包辦,用心地去煮,感受到佢哋嘅心機。餐牌選擇都幾多,我哋叫左小食、咖喱 + 蒜蓉牛油法飽、主食、意粉同埋兩杯飲品。泰式蝦餅:4粒超大粒,切開左一半嘅蝦餅。熱辣辣,好彈牙,點埋旁邊泰式甜醬好好食。泰式青咖喱炒雜菌意粉:完全食得出泰式風味,醬汁青咖喱好甜,有椰漿同香茅味,幾夠辣,雜菌同意粉吸左D醬汁,幾夾幾好味。咖喱軟殻蟹:軟殻蟹兩隻夠大隻,咬落去軟殻蟹好夠熱,炸得好香口。黃咖喱甜甜地,裡面仲有菇、車厘茄同茄子等配料,唔會話只得軟殻蟹好寡,感覺好豐富。蒜蓉牛油法飽:焗得非常鬆脆,好香蒜蓉同牛油味,crossover埋黃咖喱又幾好食。香茅檸檬燒雞:雞燒得好靚,有光澤又唔燶。燒雞size適中,肉嫩juicy,唔肥。外皮搽左蜜糖甜甜地,入口食到輕輕一層香茅同檸檬味,真係好好味,旁邊仲有杯剛炸起嘅粗薯條,整體唔錯。飲品:椰青都幾大個,夠凍夠清甜。老公就叫左個啤酒,佢話夠涼清熱氣。

2024-03-24
2024-03-05 190 浏览
尖沙咀有間幾特色的泰國串燒酒吧,於是去了尖沙咀加連威老道嘉蘭圍22-22A號地舖~Thailand King~港鐵尖沙咀/尖東站B2出口,步行約6-7分鐘。店內地方不大,但很有特色,裝飾很時尚,半開放空間,最適合慶祝朋友包場,可以自由和朋友享受相交的樂趣。菜譜很豐富,多款佐酒小食、串燒、和炸物。還有多款特色酒類飲品。1.芒果汁$48、橙汁$48酒吧調製的果汁比一般餐廳好飲很多,除了鮮果味濃,還散發陣陣清香。2.三文魚他他柚子沙律$88擺盤相當吸睛,三文魚粒鮮味彈牙,柚子肉粒又脆又甜,混合沙律醬酸甜適中,還有泰式的辛辣,實在非常惹味,是最佳的前菜。3.菠蘿海蝦炒飯$88食材相當豐富,3隻海蝦,鮮甜爽脆。3件香燒新鮮菠蘿,清甜美味。舖滿泰式肉鬆,飯粒分明,爽口彈牙,混雜著新鮮菠蘿肉粒,每口令人飽足又滿足。4.豬肉生菜包$98上枱時很特別,肉鬆用火爐微熱著的,肉碎味道是酸甜帶點辣,新鮮脆生菜包著肉鬆,非常惹味又爽口。5.炸香茅軟殼蟹兩隻$138軟殼蟹炸至金黃色極脆口,外脆肉嫩,配上泰式辣醬,佐酒真是一流的選擇。
港鐵尖沙咀/尖東站B2出口,步行約6-7分鐘。
店內地方不大,但很有特色,裝飾很時尚,

菜譜很豐富,多款佐酒小食、串燒、和炸物。
還有多款特色酒類飲品。

1.芒果汁$48、橙汁$48
酒吧調製的果汁比一般餐廳好飲很多,
除了鮮果味濃,還散發陣陣清香。

2.三文魚他他柚子沙律$88
擺盤相當吸睛,三文魚粒鮮味彈牙,
柚子肉粒又脆又甜,混合沙律醬酸甜適中,
還有泰式的辛辣,實在非常惹味,是最佳的前菜。

3.菠蘿海蝦炒飯$88
食材相當豐富,3隻海蝦,鮮甜爽脆。
3件香燒新鮮菠蘿,清甜美味。
舖滿泰式肉鬆,飯粒分明,爽口彈牙,
混雜著新鮮菠蘿肉粒,每口令人飽足又滿足。
4.豬肉生菜包$98
上枱時很特別,肉鬆用火爐微熱著的,
肉碎味道是酸甜帶點辣,新鮮脆生菜包著肉鬆,非常惹味又爽口。

5.炸香茅軟殼蟹兩隻$138
軟殼蟹炸至金黃色極脆口,外脆肉嫩,
配上泰式辣醬,佐酒真是一流的選擇。
2024-02-21
  • 三文魚他他柚子沙律
  • 菠蘿海蝦炒飯
  • 豬肉生菜包
  • 炸香茅軟殼蟹
2024-02-18 196 浏览
🍴泰式豬肉碎生菜包98 蚊🐷🥬生菜包 生菜新鮮 肉碎料用火熱住 有好多香料辣椒同肉碎切得細粒剛好 個醬汁超正 醉辣開胃 有 d似冬蔭公汁 正 夠哂惹味🍴火山排骨 248 蚊🐷🔥用個兜兜住好多醬料 有車厘茄 青檸香芧等等 個醬汁酸辣開胃 排骨 整得好軟淋 骨肉易咬開 盡吸酸辣汁 好惹味🌶️🍴咖喱軟殻蟹 138 蚊🦀咖喱汁好香濃 黃咖喱有少少辣 應該有少少蛋 帶 d 香滑 有好多香脆 有雞脾菇 茄子 翠肉瓜 軟殻蟹 好香脆 大大隻既兩隻 同咖喱好 match 🍴加24 蚊泰式薄餅 🍞好香脆既薄餅 厚度適中 點埋咖喱 好正 🍴mango smoothie 58 蚊🥭🍴green apple smoothie 58 蚊🍏🍴芒果糯米飯配椰子雪葩108 蚊🍚🥭糯米飯用左白糯米 好彈牙 椰子雪葩 比較似雪糕 椰子味香 配埋香甜芒果 好滿足#泰國菜 #排骨 #冬蔭功 #奶昔 #咖喱 #薄餅 #軟殻蟹 #生菜包 Score 平均分< 8/10>Taste 味道:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻Value fo

🍴泰式豬肉碎生菜包98 蚊🐷🥬
Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
~~~~~~~~~~~~~
#thailandking
尖沙咀加連威老道嘉蘭圍22 至22a號地鋪
~~~~~~~~~~~~
2024-02-18
3天前 0 浏览
呢間餐廳好特別,係一間開放式泰國酒吧餐廳,店內用咗好多小雨傘、空酒樽黎做裝飾,充滿泰國風情,一路食飯會一路播住音樂;餐廳座位唔算好多,但係環境整齊,雖然係開放式但冷氣充足,一D都唔覺得悶熱😌一坐低,Staff就同我地講有happy hour,不過我同肺部都唔飲酒,所以冇叫到。而餐牌嘅嘢食嘢飲選擇種類有好多,一般泰國餐廳嘅叮食都有,仲會有埋其他種類嘅串燒,方便客人配合啤酒食用;價錢唔算貴,但嘢食份量都多,我哋2個人差D食唔晒🤪📝餐牌嘅嘢食嘢飲選擇種類有好多,我地order左以下食物:💁‍♀️泰式蝦餅 $98新鮮即炸,蝦肉好彈牙,配埋泰式辣醬食,好好味! 特別一提,放左一陣再食,個心依然都係熱熱地架!)💁‍♀️泰式豬肉碎生菜包 $98味道有少少辣辣地,食得出用咗好多香料一齊炒,生菜好新鮮,包埋豬肉一啖咬落去好味~(呢度嘅生菜包有全素或豬肉,我地就揀左豬肉版,不過好欣賞佢哋對素食者嘅體貼)🥰💁‍♀️泰式菠蘿炒飯 $88同平時係其他泰國餐廳食到嘅好唔同,用咗新鮮菠蘿+大蝦+肉鬆一齊炒,菠蘿同大蝦大大舊,而且都好鮮甜,正😆💁‍♀️香茅煮花蜆 $138加左香茅同其他調味料煮,香茅嘅香氣好清新,花蜆肉質鮮嫩

📝餐牌嘅嘢食嘢飲選擇種類有好多,我地order左以下食物:
💁‍♀️泰式蝦餅 $98
💁‍♀️泰式豬肉碎生菜包 $98
💁‍♀️泰式菠蘿炒飯 $88
💁‍♀️香茅煮花蜆 $138
加左香茅同其他調味料煮,香茅嘅香氣好清新,花蜆肉質鮮嫩,味道鮮甜,湯汁鮮味😋
💁‍♀️Pussyfoot $58
我一向對Pussyfoot🍹情有獨鍾,去親唱k都會叫,呢度嘅Pussyfoot,就算D冰溶左,個味道都冇淡到,真係冇得輸!

餐廳Staff👬人數唔多,但係全部都好有禮貌、好nice,朋友話可以encore再嚟多次
❤️溫馨提示: 餐廳另收10%服務費,不過依然抵食👍
6天前
5天前 2 浏览
呢個食評有些少遲了,用餐當日係4月29號😂其實呢間算係酒吧餐廳,個水吧位都幾寛闊。我哋一共七位,點解大熱嘅泰式食物: 泰式生蝦、三文魚他他柚子沙律、炭燒豬頸肉、泰式生菜包、火山骨、清炒椰菜苗、紅咖喱雞配法式蒜蒜包, 另叫咗Asahi beer tower , 當時佢哋有個promotion,叫tower送薯片,$2xx 7人share 好合理,我哋食晒正餐先記起叫侍應妹妹比薯片我哋,原來係整筒品客薯片😚😍食物方面我精簡啲講:生蝦大隻,蝦肉結實👍👍👍生菜包既炒豬肉碎味道正常,生菜份量多👍👍炭燒豬頸肉外脆內軟,個汁調得好味👍👍👍火山骨一份共12支細骨,我見過有餐廳係好大盆嘅,佢呢份算係迷你版,骨都夠腍,個汁帶酸辣,好開胃,味道適合我👍👍👍三文魚他他柚子沙律要讚吓,三文魚蓉好嫩,冇腥味,配埋柚子食好清新,但係份量唔多,2-4人分享剛剛好(因為好食到想食多啲)👍👍👍紅咖喱雞配法包個人覺得中規中矩,反而籃蒜蓉包令大家眼前一亮,有咗哩籃包唔需要另外再叫炒粉麵飯😂炒椰菜苗係第一次試,好少泰式餐廳冇炒通菜,不過椰菜苗都有另一番口味,炒得香亦唔會太油👍👍一間餐廳要所有食評都係😋真係實力嘅證明:價錢合理,
呢個食評有些少遲了,用餐當日係4月29號😂

食物方面我精簡啲講:
生蝦大隻,蝦肉結實👍👍👍
泰式生蝦、火山骨、三文魚他他柚子沙律

生菜包既炒豬肉碎味道正常,生菜份量多👍👍

炭燒豬頸肉外脆內軟,個汁調得好味👍👍👍

一間餐廳要所有食評都係😋真係實力嘅證明:價錢合理,唔會催交枱,飯後可以繼續叫啤酒飲吓野,環境氣氛夠chill;如果坐近門口位置,有欄杆位仲似戶外feel;七人除開七道菜加啤Tower,每人只需$12x , 真係好難冇下次!要留港消費,都要精選價性比高嘅餐廳,例如呢間👍

2024-04-29
泰式生蝦、火山骨、三文魚他他柚子沙律
  • 火山排骨
2024-05-23 0 浏览
同朋友不約而同都話好想食泰國菜。去左間位於尖沙咀既泰國酒吧餐廳,夠哂方便。餐廳裝潢幾骨緻,天花板用左一把把鮮豔既雨傘作為裝飾,環境氣氛都不錯。🦐泰式生蝦 $138生蝦肉質厚身爽嫩,蝦味鮮甜,爽口彈牙,配泰式酸辣汁。雖然好辣但又忍唔住沾,越食越惹味!蝦頭即叫即炸,富有濃郁蝦膏,鮮甜甘美。泰式蝦餅 $98蝦味濃郁,彈牙有口感,蝦餅炸得好香脆而且份量都幾多,配上酸酸辣辣既泰式辣醬,食唔停口。​🐷泰式豬頸肉 $88豬頸肉外層微微焦香,肉質爽口彈牙,香口又惹味。燒雞全翼 $48雞翼燒到好香口,嫰滑入味。香茅煮花蜆 $138呢個組合幾特別,香茅冇搶去蜆肉的獨特味道,還加添了夏日清新的香味。香茅和椰青令蜆肉錦上添花,🐽泰式豬肉碎生菜包 $98生菜包係食泰國菜必點既菜式!生菜新鮮清爽包住香濃惹味既辣肉碎,加上各式香料點綴,口感豐富刺激味蕾👍🏻。Mango Smoothie $58芒果味清甜香濃,口感細滑,透心涼之餘好解辣。Young Coconut $58椰青清甜消暑。
同朋友不約而同都話好想食泰國菜。

🦐泰式生蝦 $138

泰式蝦餅 $98

🐷泰式豬頸肉 $88
豬頸肉外層微微焦香,肉質爽口彈牙,香口又惹味。
燒雞全翼 $48
雞翼燒到好香口,嫰滑入味。

香茅煮花蜆 $138

🐽泰式豬肉碎生菜包 $98

Mango Smoothie $58
芒果味清甜香濃,口感細滑,透心涼之餘好解辣。

Young Coconut $58
椰青清甜消暑。

2024-05-23 0 浏览
今日係尖沙咀利時買完野,行過見到呢間泰國餐廳好似幾多人食緊,望入去其他人人食緊啲嘢食又幾吸引,就walk in 入去食。三文魚他他柚子沙律$88好多三文魚粒,加上柚子肉,芫荽,好有口感,配以酸酸辣辣嘅醬,夏天食覺得好開胃😍😍燒豬頸肉$88 一上枱就聞到好香嘅炭燒味,份量比想像中多,豬頸肉爽口又入味😋😋菠蘿海蝦炒飯$88炒飯上面有兩舊燒菠蘿同兩隻蝦,菠蘿有輕微燒過,好甜好多汁,蝦好爽口新鮮,炒飯啲飯粒粒分明,好有鑊氣👍👍燒豬仔骨伴薯條$298好大份,有三大舊豬仔骨,啲醃料好入味,肉質又唔會過乾,配菜有波浪薯條同西蘭花仲有菇☺️☺️芒果沙冰$58甜甜的,仲有啲新鮮芒果粒,夏天飲真係好fresh🤤🤤牛奶朱古力$48正常發揮水準🥰🥰餐廳係open kitchen,睇到兩個廚師大家好夾同好有心機咁烹調嘢食,雖然係open kitchen但係冇油煙味,呢個要一讚👍👍👍👍👍

三文魚他他柚子沙律$88

燒豬頸肉$88

菠蘿海蝦炒飯$88

燒豬仔骨伴薯條$298

芒果沙冰$58
甜甜的,仲有啲新鮮芒果粒,夏天飲真係好fresh🤤🤤

牛奶朱古力$48
正常發揮水準🥰🥰

2024-05-23
2024-05-22 0 浏览
幾個月前去完泰國,總是掛住夜市裡火山排骨的味道,於是乎系openrice搵到尼间有火山排骨的泰國菜。酒吧形式的餐廳,琳瑯滿目各种各样的酒擺滿吧台,氣氛好適合三五朋友小聚。火山排骨真是surprise,有10-12條豬肋骨,肉煮得比較嫩,浸系秘製的辣汁中,酸辣開胃,辣中又感受到肉汁,啱曬食肉獸,一份排骨兩個人啱啱好。菠蘿海蝦炒飯三四條勁大條的海蝦,菠蘿塊跟肉鬆添加炒飯口感,飯粒粒粒分明,味道亦啱啱好,系菠蘿炒飯中相當優秀。香茅軟殼蟹都出乎意料,外殼炸得酥酥脆脆,內餡又鮮又香,淡淡香茅味,一份兩只,切成四件,份量都令人滿意。甜品是芒果糯米飯伴椰子雪葩,芒果飯上的椰漿有啲斑斕糕的口感,少少鹹味,同糯米飯一齊就非常驚艷,又香又滑,仿佛置身椰子盛宴。椰子雪葩一定要點,雪糕非常香滑,一絲冰沙都沒有感受到,匙羹細細個一小口接一小口,根本唔捨得太快食完。飲品特地點做芒果冰沙跟apple spumoni,好搭尼間餐廳的風格。

2024-05-13
2024-05-20 0 浏览
尖東行完街,發現哩間酒吧,裡面原來有泰國菜食、有含酒精及普通一般飲品飲。我和朋友兩個人各自點了杯Coctail 放鬆一下個人,我果杯 Mojito Blueberry, 飲落淡淡清新薄荷+藍莓味朋友就點了Tequila Sunrise, 飲落酸酸甜甜望下Meau,點左幾款伴酒小食順道食埋晚餐,拼盤、炒椰菜苗、香芧煮花蜆等。。。哩度落單、烹調、執枱到上菜,都係由兩位年輕人主力操作,佢哋落力地一手包辦所有工作,食物又唔會等好耐先有,真係值得欣賞。香茅煮花蜆先上枱,侍應先擺低個吉大碗,大碗原來係比我地擺蜆殼用,入口第一啖的蜆鮮嫩、無沙,粒粒火候都控制得岩岩好,唔會痴住個殼,係粒粒都可以完整地擺入口,送酒簡直一流。炒椰菜苗:蒜味濃郁,哩度既椰菜苗係貨真價實既椰菜苗,唔同出面其它餐廳一粒粒圓形傳統果款。四式拼盤:有墨魚粟米餅、炸雞塊、炸蝦餅、蔬菜春卷,要讚一下餐廳將炸物唔係炸到金黃色但依然有香脆口感,食落無咁易熱氣上火。墨魚餅中,廚師加入粟米粒令到口感更有層次,蝦餅肉質彈牙紮實,配埋兩款泰式酸辣醬點綴,更加美味。炸蔬菜春卷,炸得好乾身,咬落保留到當中蔬菜餡既爽口,又唔會油膩。最後點多份冬陰功湯飲

朋友就點了Tequila Sunrise, 飲落酸酸甜甜

最後點多份冬陰功湯飲,廚師加入左切碎既花膠粒,3隻鮮大蝦,感覺矜貴,辣度廚師會因應客人要求可作出調整,真的非常用心、細心照顧每一位客人。

2024-05-02
  • 香芧煮花蜆
  • 炒椰菜苗
2024-05-19 0 浏览
喺厚福街經過條巷仔直行50米左右就會見到呢間巷仔入邊嘅泰式bar👀感覺幾闊落舒適,無論係一家大細定係想同三五知己飲酒🍻睇波都好適合💯另外門口有霓虹燈掛牌👀氣氛感十足✨泰式生蝦 $138有炸得香脆入味嘅蝦頭!生蝦都多肉,但個人略嫌肉質唔夠彈牙🥲味道方面都唔錯👍🏻配上泰式酸辣汁😋正✨香茅檸檬燒原隻春雞 $238俾佢嘅份量驚艷到😮冇諗過仲有薯條同埋雜菜做配菜,個人絕對食唔晒😮薯條好香椒鹽味,春雞燒得好香,但香茅檸檬味唔算重👀皮脆肉嫩✨泰式花膠冬蔭公湯 $78微酸辣😋椰漿味唔算好重,個人覺得好香口!另外有份量十足嘅大蝦🍤非常抵嗌,適合兩至三個人一齊飲,最緊要嘅係唔會浮油浮得好勁👍🏻✨泰式豬頸肉 $88💯新鮮燒起嘅豬頸肉🫶🏻熱辣辣🔥入口外皮仲好脆,加上泰式酸辣汁👍🏻份量都唔細,值得一嗌!✨泰式炒西蘭花🥦 $88擺盤幾精美,非常惹味😋有炸蒜同埋蕃茄仔作配菜✨Americano $38✨Mango Smoothie $58👀份量好大,有啲薄荷葉同埋芒果粒做點綴,味道好天然芒果🥭唔會有糖漿味,但個人覺得冰粒可以再磨得細軟啲👀✨另外都有唔少酒精🍷飲品可以選擇

泰式生蝦 $138

香茅檸檬燒原隻春雞 $238

泰式花膠冬蔭公湯 $78

泰式豬頸肉 $88

泰式炒西蘭花🥦 $88
擺盤幾精美,非常惹味😋有炸蒜同埋蕃茄仔作配菜

Americano $38

Mango Smoothie $58

另外都有唔少酒精🍷飲品可以選擇
2024-05-17 5 浏览
店內主打泰國小菜,包括咖喱、小炒、冬蔭功等,飲品亦有很多種可以選擇,樣樣都大大份價錢10分超值~ 菜式推介 必食超好味巨型火山骨♥️ 餐廳貼心地準備膠手套,方便大家拎起排骨用手食,豬脊骨以多種泰國香料醃製和燉煮,配合酸辣感滿分的辣椒蒜頭荽茜醬汁 ...太好吃了! 一口又一口吃過不停!菠蘿海鮮炒飯♥️ 泰國的一道經典菜,菠蘿酸酸甜甜,多汁味甜,配上炒飯加上特色的調料和小料,一道很開胃的菜式,海蝦也大大隻,口感新鮮~

菜式推介

2024-05-15
  • 火山排骨
2024-05-13 6 浏览
尖沙咀半開放式酒吧餐廳🥃-放工去飲嘢順便食埋晚餐,見到呢間好似唔錯,所以就入去試吓😙-🐽燒豬仔骨伴薯條 ($298)份量都幾足,一共有三嚿豬仔骨,調味偏甜,色水都幾靚,薯條都夠外脆內軟,不過略嫌豬仔骨唔係好夠腍,同埋可以再入味多少少🫡🐷燒豬頸肉 ($88)醬汁好有泰式風味,酸酸辣辣幾開胃,同埋可以中和豬頸肉嘅油膩,燒豬頸肉幾香口,熟度都唔錯☺️🦐泰式生蝦刺身 ($138)一共有六隻,配上醬汁幾清爽,如果肉質再爽啲就更好啦😙🐂安格斯牛肉沙律 ($108)味道偏辣,酸酸地幾開胃,沙律菜份量好多,牛肉略嫌有少少過熟,不過個味道送酒好啱😗🍹Pina colada ($88)飲落比想像中份量多,菠蘿味幾足,酒味唔出,幾推介大家試😋🥭Mango smoothie ($58)份量一樣都係大大杯,不過冰沙可以再細啲,口感就會再順滑啲🫡餐廳喺加連威老道,有幾張枱係半開放式,感覺幾chill,菜式方面以泰式fusion菜為主,酒精飲品幾出色~放工嚟飲兩杯都唔錯!味道 7/10服務 7.5/10環境 7/10回頭率7/10總評 7/10😋🤍人均消費 ~$400💰-📍Thailand King 尖沙咀加連威老道
尖沙咀半開放式酒吧餐廳🥃
放工去飲嘢順便食埋晚餐,見到呢間好似唔錯,所以就入去試吓😙
🐽燒豬仔骨伴薯條 ($298)

🐷燒豬頸肉 ($88)

🦐泰式生蝦刺身 ($138)
一共有六隻,配上醬汁幾清爽,如果肉質再爽啲就更好啦😙

🐂安格斯牛肉沙律 ($108)

🍹Pina colada ($88)
飲落比想像中份量多,菠蘿味幾足,酒味唔出,幾推介大家試😋

🥭Mango smoothie ($58)
份量一樣都係大大杯,不過冰沙可以再細啲,口感就會再順滑啲🫡

味道 7/10
服務 7.5/10
環境 7/10
回頭率7/10
總評 7/10😋🤍
人均消費 ~$400💰
📍Thailand King
尖沙咀加連威老道 嘉蘭圍 22-22A 號地舖

#米食泰國菜 #米食尖沙咀 #米飲嘢 #米飲酒 #尖沙咀美食 #尖沙咀 #美食 #hkfood #hkfoodie #hkig #hkeat #hkgirl #hklifestyle #foodiegram #hkrestaurant #香港美食 #香港餐廳 #食評 #thefoodieinitiative #internationalfoodiesunite #foodadmirersoftheworld #globaleats #internattionalcuisinefamily #foodsharinggroup #香港 #香港餐廳
2024-05-11 3 浏览
今日喺尖沙咀發掘到呢間好有氣氛嘅酒吧餐廳🍸 好岩成班fd飲嘢打卡 一睇餐牌已經見到好多特色cocktails🍹同佐酒小食。不過今次同朋友試咗青蘋果smoothie 同檸檬茶,飲品巨型size ,岩哂一邊傾計一邊飲同朋友叫咗幾款串燒,十分推介焦糖燒菠蘿 。燒菠蘿已經夠好食,上面再加上焦糖,酸酸甜甜好有口感。另外試咗一口西冷牛,一口一啖👍🏻燒豬頸肉好香口,配埋酸辣醬汁加分!食泰國菜必叫之一:生蝦刺身👍🏻生蝦size幾大,夾住蒜頭辣椒,加埋特製醬汁,好有泰國風味。呢度特別嘅係會些埋炸蝦頭🍤 食完刺身可以原汁原味食埋個蝦頭🫶🏻小食選擇好多,樣樣都想試下 ,所以試咗小食拼盤。四樣小食有炸墨魚餅、炸蝦餅、春卷同埋炸雞球。雖然全部係炸物,但完全無油膩感覺,炸到好鬆脆,值得一試!炒雜菜好足料,份量好多🥦食泰國嘢梗係要食芒果糯米飯做甜品🥭擺盤好靚,味道都抵讚!加埋椰子雪葩,好香椰子味🥥,連埋個椰殼上碟,打卡一流!如果要同大班朋友飲嘢chill下,會再嚟Thailand king🇹🇭,下次要試試特色cocktails

炒雜菜好足料,份量好多🥦