身處銅鑼灣,突然之間好想食日本嘢,眾所周知登龍街有好多日本菜,今晚試下樓上的塩玉居酒屋。一入餐廳門口有一個大門簾,內部格局幾有日式居酒居風格。必點呢個加拿大火爆海膽丼$98, 份量巨大,舖滿大量海膽和魚子,性價比爆燈,火爆情度係每枱都叫咗一客。白昆布松葉蟹鉗蟹卷配甲羅燒$118,又係另一性價比爆燈之物。 白昆布用黎包卷物已經係唔係周圍都有得食,卷物入面有梳梳蟹肉,上面仲放有魚子,仲要配個有大量蟹膏的甲羅燒, 蟹膏分量足夠搽在六件卷物有突。而蟹膏甲羅燒有好濃郁蟹味,味道唔太鹹啱啱好。呢度啲燒物做得幾好, 聽聞負責做燒物嘅都係老闆。 串燒生熟程度剛好,味道調配不錯,而且送上串燒嘅時候隻碟係熱碟,非常有誠意。 我覺得燒牛脷,牛肋肉同自加免治雞肉串做得相當出色。 有啲可惜食唔到燒穴子,冇貨。茶壺海鮮湯,有蝦,魚肉帶子等係入面,幾鮮味。黎得居酒屋點可以唔飲酒,麒麟生啤500ml$68蚊。呢個柚子雪葩,柚子味極重,食完呢個可以將之前嘅飽腹感減低,又可以繼續食多轉。燒年糕,咸咸淡淡又煙靭幾得意。由於叫左大量串燒,而且係即叫即燒,所以上得有啲慢。不過服務好好,經理人緣好整晚滿場飛,唔怪得樓上居酒屋都咁

茶壺海鮮湯,有蝦,魚肉帶子等係入面,幾鮮味。

黎得居酒屋點可以唔飲酒,麒麟生啤500ml$68蚊。

燒年糕,咸咸淡淡又煙靭幾得意。

由於叫左大量串燒,而且係即叫即燒,所以上得有啲慢。不過服務好好,經理人緣好整晚滿場飛,唔怪得樓上居酒屋都咁好生意。