之前成日喺網上見到好多人食一座黑色火山🌋同一舊白色雲嘅物體☁️,心思思想試好耐,想知佢究竟咩葫蘆賣咩藥,終於上網搵到佢喺邊啦,原來係一間位於銅鑼灣嘅韓式cafe☕。店舖裝修簡單走簡約風,天花吊住一舊舊雲⛅☁️,好得意呀。menu啲食物相都好吸引,樣樣都想試吓,旁邊仲有好多公仔圖案,夠晒cutie😍!今次嚟到當然唔少得點夢寐以求嘅黑色火山同白色雲啦,不過店員話兩個入面嘅料都差不多,所以我哋淨係點咗一個黑色火山🌋。原來個黑色火山係有名堂,叫烏卒卒火山鰻魚櫻花蝦飯🦐。火山上有隻蛋🍳,刺穿隻蛋就好似火山熔岩係咁流落嚟,相當迫真。切開火山,啲煙不斷標出嚟,真係完完全全好似個火山咁喺度噴煙。烏卒卒嘅火山灰其實係蛋白嚟嘅,軟綿綿嘅口感幾得意,入面係鰻魚飯,有好香嘅櫻花蝦,仲有咬不斷嘅芝士🧀,香味十足。另外仲叫咗個味增海鮮意大利粉配炸軟殼蟹🦀,面頭大大隻軟殼蟹,見到都流晒口水,軟殼蟹鬆脆香口,仲有新鮮爽口嘅蝦仁🦐、帶子同埋八爪魚,意粉又彈牙,味增汁配埋就真係perfect 啦。其實仲有好多嘢都想試,不過食完一個飯同一個意粉都已經好飽,唯有下次再試過啦!

烏卒卒火山鰻魚櫻花蝦飯

味增海鮮意大利粉配炸軟殼蟹