2019-11-28
喺九龍灣收工,要搵嘢食嘅地方,可以選擇嘅唔多,唔係德福就係去淘大。由於某D原因唔想去德福,所以就走咗入淘大搵嘢食。淘大裏面有一間泰式餐廳,區內嘅人其實都知道好出名,因為佢嘅咖喱,香而不辣。而且小食嘅款式非常多,製作也非常用心。我打開個餐牌,好多都係啲芒果作為主題。佢間餐廳同時都有唔少嘅特色菜,佢呢個咖喱海中寶非常之特別。芒果椰汁青咖喱雞。($88)我叫咗個芒果椰汁青咖喱雞,黎到嘅時候,份量係***非常大***,絕對足夠兩個人食。呢款咖喱,椰香味非常濃,非常香,配上芒果肉,芒果同時亦都有非常之香嘅椰香味。真係唔好以為咖喱唔能夠配芒果,由於佢呢款咖喱甜而不辣,所以芒果嘅味道其實冇減少到,你大概會食到椰香芒果嘅味道。油飯非常香。($18)椰青。($38)飲品決定揀泰式餐廳常見嘅椰青,佢個椰青佈置得非常精美,彷如置身泰式Villa裡望住海,嘆緊嘅果個椰青。香茅冰。($29)之後亦都再試左佢杯香茅冰,香茅味唔算太濃烈,甜度亦都唔過量,感覺好清新。埋單計$200有找,在淘大,性價比非常高。
我打開個餐牌,好多都係啲芒果作為主題。
佢間餐廳同時都有唔少嘅特色菜,佢呢個咖喱海中寶非常之特別。
芒果椰汁青咖喱雞。($88)
油飯非常香。($18)
椰青。($38)
香茅冰。($29)
埋單計$200有找,在淘大,性價比非常高。