2023-05-31 67 浏览
放假想食好啲,於是同朋友黎到「蠔埕」食晚餐😋😋餐廳主打傳統日式料理🇯🇵,包括Shabu Shabu套餐、串燒Omakase等~~鍾意食蠔的我地就揀左「日本產牡蠣涮涮鍋🦪」,一於食「蠔」啲🔥🔥-🍲日本產牡蠣涮涮鍋 $1080/位✨-🔅季節前菜3款是日前菜有薯仔沙律、海膽豆腐同茄子~~我就最鍾意海膽豆腐!嫩滑的豆腐配上新鮮海膽,好開胃呢😋😋🔅時令日本生蠔6隻採用兵庫縣室津生蠔🦪,隻隻肥美飽滿!!肉質鮮嫩,配搭蘿蔔蓉、酸汁一齊食口感更清新👍🏻👍🏻🔅廣島牡蠣天婦羅外層金黃酥脆,炸得好香口~~裡面包住大大隻的廣島蠔,咬落仲會爆汁!好正🤤🤤🔅炭燒日本產牡蠣師傅即場以日本備長炭燒製,並加入清酒🍶調味~~蠔味十分濃郁🦪,入口帶點焦香!好juicy❤️❤️🔅味噌土手鍋湯底配有日本產牡蠣、海鮮盛合同時令野菜盛合,整體好豐富!!湯底味道濃稠,唔洗蘸醬汁都好夠味👍🏻👍🏻🔅黑松露芝士雜炊店員會喺湯底加入黑松露、雞蛋、芝士、紫菜同珍珠米,煮一陣就食得~~飯粒吸收哂湯底精華,好香黑松露味!超邪惡🤩🤩🔅甜品最後有熊本赤肉蜜瓜🍈做甜品!!蜜瓜皮薄肉厚,咬落清甜多汁~食完好清爽❄️❄️
放假想食好啲,於是同朋友黎到「蠔埕」食晚餐😋😋
🍲日本產牡蠣涮涮鍋 $1080/位✨
🔅季節前菜3款
是日前菜有薯仔沙律、海膽豆腐同茄子~~
我就最鍾意海膽豆腐!嫩滑的豆腐配上新鮮海膽,好開胃呢😋😋

🔅時令日本生蠔6隻
採用兵庫縣室津生蠔🦪,隻隻肥美飽滿!!
肉質鮮嫩,配搭蘿蔔蓉、酸汁一齊食口感更清新👍🏻👍🏻

🔅廣島牡蠣天婦羅
外層金黃酥脆,炸得好香口~~
裡面包住大大隻的廣島蠔,咬落仲會爆汁!好正🤤🤤

🔅炭燒日本產牡蠣
師傅即場以日本備長炭燒製,並加入清酒🍶調味~~
蠔味十分濃郁🦪,入口帶點焦香!好juicy❤️❤️

🔅味噌土手鍋湯底
配有日本產牡蠣、海鮮盛合同時令野菜盛合,整體好豐富!!

湯底味道濃稠,唔洗蘸醬汁都好夠味👍🏻👍🏻

🔅黑松露芝士雜炊
飯粒吸收哂湯底精華,好香黑松露味!超邪惡🤩🤩

🔅甜品
最後有熊本赤肉蜜瓜🍈做甜品!!
蜜瓜皮薄肉厚,咬落清甜多汁~食完好清爽❄️❄️