2021-07-01
鼎鼎大名嘅新加坡海南雞飯始祖餐廳「Chatterbox Café」兩年前都喺香港開左分店,一直都未去試,今晚就約埋鍾意海南雞飯嘅朋友去試下大蝦喇沙同文華海南雞飯都係餐廳嘅招牌菜文華海南雞飯每枱必點新加坡得獎文華海南雞飯🐓🍚雞肉慢煮50分鐘,肉質鮮嫩滑溜,已經無骨,啖啖肉!配上特製雞飯醬油、薑蓉同辣椒醬,提升鮮味,不得了哦!怕肥嘅我將黃油飯更改為白飯🍚粒粒分明,有米香,配海南雞簡直絕配蒜蓉炒小棠菜新鮮碧綠嘅小棠菜好爽脆,加入蒜蓉碎一齊炒香,健康又美味招牌雞肉喇沙湯底結合了特製喇沙醬及椰奶,頗濃厚的,富椰奶香味,米線充分吸收了湯底的香氣,正呀!雞肉同樣好嫩滑,充滿鮮雞味👍🏻另外仲有芽菜、豆卜同魚片,好足料呢斑蘭蛋糕配鮮果餐廳新推出期間限定斑蘭精選,有斑蘭口味的蛋糕或咖啡~我地就揀左斑蘭蛋糕配鮮果🍎🍏🍐蛋糕口感鬆軟,滿有斑蘭香;旁邊的椰糖甜而不膩,充滿椰子香熱泡沫咖啡拉花精緻有心思❤️口感順滑,咖啡香氣濃厚突出
大蝦喇沙同文華海南雞飯都係餐廳嘅招牌菜
文華海南雞飯
蒜蓉炒小棠菜
新鮮碧綠嘅小棠菜好爽脆,加入蒜蓉碎一齊炒香,健康又美味
招牌雞肉喇沙
斑蘭蛋糕配鮮果
熱泡沫咖啡
拉花精緻有心思❤️口感順滑,咖啡香氣濃厚突出