2021-01-01
放假同朋友行旺中,行行吓口渴好想飲嘢,但朋友食齋唔喝得牛奶,佢話有間堅果奶介紹就試吓。舖頭門口見有杯飲品三粒星推介,係台灣奶茶節拎咗金獎就決定試吓,點左伯爵朱古力奶蓋堅果茶,朋友就點左季節限定嘅紫米堅果茶。朱古力奶蓋賣相好吸引,個奶蓋喝落勁creamy,而且唔算好甜,店舖仲提供埋匙羹俾我,非常貼心!試完個奶蓋,再用喝管試吓堅果茶,第一次飲堅果茶,茶味好香濃,茶底有層次,先苦後甘,唔怪之得會拎獎,喝落去比平時嘅茶更易入口,而且冇落奶精更健康,下次有機會都會再喝!杯蓋有教大家喝嘅三部曲,我最鍾意係用匙羹直接飲,奶蓋夠厚,不停食停唔到口。至於朋友個杯紫米堅果茶味道都唔錯,有好多紫米係底,粒粒分明有咬口又飽肚!我見舖頭仲有出面好少有嘅牛油果堅果奶,下次有機會都想試!此外,仲見到有堅果醬賣,感覺都幾特別!