上星期到時代廣埸睇戲發見新店 香港人食澳門菜情願坐一個鐘船過大海, 所以澳門菜在其實香港買小見小。 本人都幾喜歡食澳門菜,襯新店未火紅時即去試試。 平時晚上七點來到已經九成滿, 真是一位難求 , 好彩早幾日BOOK左位。 餐廳以藍色 、白色為主調,充滿海洋風, 令人感覺悠閒 refresh。 餐牌也相當精美, 打開餐牌由葡撻、豬扒包、燒乳豬、焗飯、馬介休至甜品也應有盡有。 夏天實在喝太多凍飲, 先到餐牌上有菜湯就點來暖暖胃。 $58澳門菜很多時會用上大量薯仔入饌, 這湯正好反映了這點。湯底薯味濃郁, 同時嘗到薯蓉幼滑的質感;綿綿口感相當家庭式風味。 切成細細粒辣玉腸令口感更豐富, 份量足夠兩個人SHARE。 如果嫌炸馬介休球單調就盲一定要試下 $82炸馬介球裡面是馬鈴薯蓉和鱈魚絲 , 重點是芝士, 本身已經夠咸香再加上芝士香, 實在無得輸。外層酥脆度爆燈,外脆內軟 ,喜歡食香口野的朋友一家要試。兩款醬汁提供, 紅色那種超辣, 慎入。 澳門菜必食乳豬, 但本人就唔太喜歡, 所以特別點了 $188一次過可以滿足兩大心願, 朋友可以食到乳豬之餘;亦可以滿足到我的澱粉引。雖然上菜

上星期到時代廣埸睇戲發見新店 [小島。澳門菜]

本人都幾喜歡食澳門菜,襯新店未火紅時即去試試。

夏天實在喝太多凍飲, 先到餐牌上有菜湯就點來暖暖胃。
[葡國辣玉腸青菜薯蓉湯] $58

澳門菜很多時會用上大量薯仔入饌, 這湯正好反映了這點。
切成細細粒辣玉腸令口感更豐富, 份量足夠兩個人SHARE。

如果嫌炸馬介休球單調就盲一定要試下[炸馬介休球伴芝士沙律汁] $82

兩款醬汁提供, 紅色那種超辣, 慎入。

澳門菜必食乳豬, 但本人就唔太喜歡, 所以特別點了 [香脆乳豬野菌牛油焗飯] $188

雖然上菜一般都好快, 但食物也是即點即造, 無花無假焗飯熱辣辣,乳豬面上鋪上麵包糠、葡汁再焗, 所以一定夠香。乳豬有五大件,入口卜卜脆,肥而不膩,連骨都夠鬆化。
至於飯十足(軟版) RISOTTO口感, 因為以牛油焗所以口感特別油滑, 野菌汁味道夠出,
感覺不會太油膩,夠飽肚。

英記黑芝麻木糠布甸$45
比一般口吃到的木糠布甸軟滑, 軟綿中帶彈牙質感,口感細滑 。Marie Biscuit碎入口有
餅香濃郁,不會吃得一口糊。美中不足是奶香較芝麻味濃,甜度恰好,不會令人有濟的感覺。

人均消費 +10% 服務費 $210
服務員反應快, 上菜快、食物相當有水準。
下次一定要約多幾個朋友去開餐。