2019-08-14
平日普遍食得比較清淡d,今日想食得濃味少少,於是就黎咗小曼谷海鮮燒烤屋雖然泰式料理味道比較濃,但多種唔同嘅調味料,香料混合埋,每次都食得好惹味。泰式生蝦本來睇menu時嫌佢有少少貴,但想食就照叫啦,佢用冰鎮住,擺盤有花心思,一食非常冰凍,同埋原來幾厚肉下,肉質鮮再加埋佢地自家醬汁,辣得黎非常好食。泰式炸芝士蝦丸粒丸幾大粒下,有半個手掌咁上下,建議切開或一小口咁食,以免燙傷,因為佢芝士係流心,好邪惡好好食鐵板豬頸肉通菜每次食泰式料理都會叫碟菜,因為泰式嘅炒菜真係好惹味好香口到停唔到口,呢到仲會用鐵板上,keep住係熱嘅,份量又多,鍾意食菜嘅朋友要試呀。泰式燒盲鰽唔好睇佢樣樣衰衰,甩皮甩骨咁,雖然賣相唔叫好,但打開佢層皮,就會見到好鮮嫩嘅魚肉,魚肚擺咗d香料去燒,味道聞落好香,相比中式成日用到豉油,佢呢個更健康同開胃香燒扇貝餐廳個名有燒烤兩個字,相信燒烤係佢地嘅拿手菜,又點可以唔試呢,扇貝大大隻,肉厚,但火候控制得好嘅關係,燒得啱啱好,唔會韌,鮮味+牛油香+肉質,我俾佢101分,必嗌!
泰式生蝦
泰式炸芝士蝦丸