2019-02-08
行錯路路途跋涉🐒黎到深水埗依間裝修富有七八十年代氛圍嘅冰室,目標就係一試佢馳名嘅小食☕️😝.黑松露炒蛋多士🥪 $38✅果然名不虛傳😻多士送上黎嘅時候有熱氣冒出🌫又極香噴噴~啲蛋🍳炒得非常嫩滑,應該加左啲牛奶🥛落蛋先可以咁滑,加上份量完全唔孤寒又濃濃嘅黑松露味道岩岩好😋。多士🍞有層薄薄嘅牛油,勝在夠厚烘完夠脆卜卜食過番尋味👅整體評分:8.5/10.肉夾膜🌮 $38✅內饀係有一粒粒切左嘅豬肉碎🥩嘅醬,咬落肉汁係口中溢出,麵包🍞外皮比想像中煙韌有口感👀❎醬汁🥫味道偏鹹,成啖連肉🥩同🥖包食先至接受到,整個包嘅size亦意外地細整體評分:6.5/10.焗芝士海鮮保齡球🎳 $68✅原來保齡球就代表農夫包🧐烘烤左嘅農夫包🥖包蓋同裝住饀嘅包身都依然咁脆卜卜。包內嘅饀上層係算足料嘅海鮮🥘❎希望越大,失望越大。依個出名菜式令我地失落之處係佢個碗芝士汁🧀☹️我地淨試個汁之後發現佢同白汁🍲冇分別,成道菜式就變左白汁海鮮焗飯加農夫包😩另外下層只有好少量嘅飯🍚亦係扣分之處整體評分:6.5/10.波波奶茶🥤 餐+$14(淨價$24)✅奶茶味道夠濃香同滑溜,特別係用上3粒奶茶茶冰,即使融左都唔會溝稀奶茶,整碎仲可以做沙冰
黑松露炒蛋多士🥪 $38
整體評分:8.5/10
肉夾膜🌮 $38
整體評分:6.5/10
焗芝士海鮮保齡球🎳 $68
整體評分:6.5/10
波波奶茶🥤 餐+$14(淨價$24)
✅奶茶味道夠濃香同滑溜,特別係用上3粒奶茶茶冰,即使融左都唔會溝稀奶茶,整碎仲可以做沙冰😋打卡之選📸
整體評分:8/10
飛仔華田🍹 餐+$14(淨價$24)
✅華田嘅味道非常濃郁,飲得出好厚嘅朱古力味🍫飲品面頭有層cream,再灑上細個好鍾意嘅蜜糖星星🌟同朱古力脆片🍫認真懷舊🤤
整體評分:8.5/10
良記餐廳(老鳳冰室) (深水埗)
深水埗基隆街216號地舖
(港鐵深水埗站A2出口,步行約3分鐘)
#hk #hkig #hkigfood #hkfood #food #couple #hkeat #eat #hkfood #hkfoodblogger #hkfoodporn #hkfoodie #hkfood #egg #bread #truffle #milktea #choco #toast #meat #美食 #情侶 #吃貨