2006-09-27
某日天朗氣清的例假日,放浪大西北.去到元朗作終站,臨走前去大榮華,來個下午茶.Matinee時段,人影稀少,同午市,晚市係兩個世界.求其搵個位坐低,不久阿姐會走黎問你要咩茶.與晚市門口晒馬之場面比,顯得有點末世之墮落風情.啖茶未飲完,問仲有無馬拉糕?)答有!)大喜,即霸住一件先.理得咩野叫食之有序.很鬆軟,充們奶油香.沒有比蒸籠倒汗水影響.其後的粉果,燒賣,鳳爪,都係飲茶必吃之minor野.鮮蝦粉果餡鮮,粉果皮薄得晶瑩通透.燒賣豬肉內,插上鮮蝦,論質感,味道,比蟹子燒賣多一層爽,多一層甜.魚翅灌湯餃份量足,湯汁多,胃口少少的話,一個都夠頂你個下午.閒閒地下午茶都吃幾盅幾件,難怪大多奉行一盅兩件的朋友,不大喜歡同我飲茶.相信與爐兄飲茶,會係幾開心的一回事.
相信與爐兄飲茶,會係幾開心的一回事.