2020-06-22 2530 浏览
依家日日都返屋企煮,有時都想抖下,今個星期比自己放下假,同家姐兩個人出左去行街食飯,心血來潮想食泰國菜,所以行完街就去左九龍城食晚飯我地去親九龍城食泰菜都係去依間,因為食物多選擇又坐得舒服,唔洗怕同人迫住坐,一去到餐廳已經開始滿場,店員帶我地去另一間分店坐,肚餓到立即睇餐牌叫野食叫左四樣菜式同兩杯飲品,叫左先發覺好似叫多左,不過唔緊要,我地照食食剩打包拎走先黎個椰皇沙冰,椰味好濃又唔會好甜,味道剛剛好,大熱天時飲佢解哂暑飲左幾啖沙冰就到冬蔭公海鮮炒公仔面,平時都係叫炒飯炒金邊粉,今次我地試下新野,估唔到都幾惹味,公仔面炒得啱啱好,唔會過份軟身,食落仲好彈牙冬蔭公味夠哂香,辣得好過癮,好醒胃,重點係入面既海鮮配料都幾多,有帶子 魷魚 鮮蝦 菜心苗 食落好新鮮又入味,值得一試平時媽媽最拿手整豬肉碎生菜包,但太耐無食佢煮既泰菜,突然好想食所以叫左個豬肉碎香料味突出,咸道剛剛好,粒粒分明又炒得香,生菜包住食中和返個油膩感,唔錯啊我同家姐講好想食蝦餅,跟住見到有個泰式炸芝士蝦丸,見蝦丸入面有芝士好似幾正咁所以叫左個細份三粒,估唔到都幾大粒,切開一半,中間既芝士流心湧出黎,食落好香芝士味,奶味唔算

所以叫左個細份三粒,估唔到都幾大粒,切開一半,中間既芝士流心湧出黎,食落好香芝士味,奶味唔算好強,食落唔會好滯,蝦丸外皮炸得夠脆,蝦肉夠彈牙,蝦味都夠哂濃,下次再黎食一定會再叫
最後係泰式鐵板蠔餅,除左潮式炸蠔餅係我至愛之外,泰式都係我深愛之一,滿滿既蛋香同芽菜蠔粒炒埋一齊,蠔肉食落都幾重蠔味,完全無沙,點少少魚露食帶酸都唔錯,食剩左少少打包返屋企做宵夜