餐厅: 住家菜 (柯士甸道)
资讯:

2019-09-15 2017 浏览
今日心血來潮相約左朋友去尖沙咀這間老字號中式餐廳食午飯、未有訂檯,原先被安排坐較入面既一張四人檯,倘算寬躺。我地一坐底感覺冷氣風大,侍應亦相當體貼安排我地坐近窗邊卡位,立即溫暖窩心❤️我二話不說當然要睇下午餐有咩好食,各式餸菜都好傳統,相當豐富。我本身鍾情牛肉,所以點左一個野味小菜 中式牛柳🐮我朋友就點左個是日午餐 XO漿墨魚球🦑 每套餐都貼心跟老火湯及窩心甜品👏🏻現時好少餐廳送甜品,值得推介。先黎個是日老火湯 紅蘿蔔🥕豬骨湯讓我地品嚐,滾熱辣既老火湯,味濃清潤,滋味甘香,有種家既感覺🤤 接著主菜上枱,中式牛柳色澤均勻,傳來陣陣觀香,外觀亦見心思有朵蘭花襯托,更顯矜貴。估不到第一口已經令我難忘,肉質鮮嫩多汁不在話下,每件牛柳兩邊有經細心呵護煎香,使肉汁被鎖住,牛柳就唔再硬賓賓,實在煙韌,大部分餐廳未必做到!隨後XO漿墨魚球亦黎到,喜出望外既係墨魚球新鮮嫩口,有青瓜襯上,與XO漿非常匹配,簡直perfect matched👍🏻 口感美味清新。兩道午餐都攞滿分💯,係飯聚不二之選。之後一讚既係甜品,中式杏汁西米露,本身夠熱暖胃,杏汁味道溫和易入口,西米夠林身,粒粒飽滿,使我遠道來訪也值得。服務
我朋友就點左個是日午餐 XO漿墨魚球🦑
服務質素超快手高水準,服務員貼心有禮,清理桌上既碟都好爽手,令我地食得開心👏🏻。
2019-09-14