2019-05-13 983 浏览
今晚肥妹仔去咗沙田沙田新城市廣場度做嘢做完嘢已經八點幾喇,行咗一圈,見到有呢一間好出名嘅新派泰國餐廳,於是就捉住肥妹仔同事一齊入去食。有於肥妹仔真係太肚餓嘅關係,我哋係叫咗前菜,主食,甜品同嘢飲,真係超級豐富。越式鮮蝦雞肉米紙卷呢一個米紙卷每一粒都細細,入面就包咗蝦仁同埋雞肉,本身係冇乜味道,只係食食材嘅本身嘅鮮味,點埋附上嘅甜酸汁,好開胃好好食。冬陰功配意大利雲吞其實肥妹仔係未食過意大利雲吞,今次係第一次食。佢呢個意大利雲吞入面淨係包住咗一隻蝦,但係我相信意大利雲吞唔係個主角,而佢本身個冬陰功湯係主角。呢個冬陰功湯係偏酸,微辣,唔食得辣嘅人都可以食。而佢嘅大頭蝦好新鮮,蝦頭有蝦膏,蝦肉爽口彈牙,正。龍蝦炒金邊粉肥妹仔去到邊一間泰國餐廳都一定會叫金邊粉,呢一度嘅金邊粉係升級版豪華版,係原隻龍蝦一齊上。佢嘅金邊粉好好食,炒得好乾身,但係最吸引嘅走過油嘅龍蝦肉,一絲絲非常爽口彈牙。 啖啖蟹肉黃咖哩飯呢一個蟹肉黃咖哩飯又係不得了,通常被妹仔食咖哩蟹肉飯呢係咖哩多個蟹肉,呢一度係 蟹肉多個咖哩 ,真係一啲都唔手軟。 蟹肉好新鮮,鮮味好濃,咖喱係偏重椰奶味,好香好滑。肥妹仔撈埋成碗飯食,超級滿足

越式鮮蝦雞肉米紙卷

冬陰功配意大利雲吞

龍蝦炒金邊粉

啖啖蟹肉黃咖哩飯
呢一個蟹肉黃咖哩飯又係不得了,通常被妹仔食咖哩蟹肉飯呢係咖哩多個蟹肉,呢一度係 蟹肉多個咖哩 ,真係一啲都唔手軟。 蟹肉好新鮮,鮮味好濃,咖喱係偏重椰奶味,好香好滑。肥妹仔撈埋成碗飯食,超級滿足。

泰式奶茶千層蛋糕
泰國餐廳最出名嘅梗係泰式奶茶喇,但係肥妹仔發覺原來呢度係有泰式奶茶口味嘅千層蛋糕,賣相好靚。千層蛋糕奶茶味都算香濃,而佢嘅醬係偏甜嘅奶泰式奶茶醬,食落去好香, 鍾意泰式奶茶嘅朋友一定要試。

芒果糯米飯
超甜嘅芒果,好香椰奶味嘅糯米飯,煙煙靭靭,就算肥妹仔飽到上心口都成個啪曬佢。

泰式奶茶
茶底好香好濃。

fruity shaky yoghurt
係香蕉溝埋乳酪打成, 酸酸甜甜好解膩。
2019-05-07