2018-04-28
好耐之前已經聽過呢間冰室,但一路都冇試過,咁啱今日又出開銅鑼灣,諗住去食就發現原來佢搬左舖,搬左去fashion walk個邊。百德新街好似係充滿高級餐廳既地方,無諗過冰室都會進駐係呢到呢度嘅裝修好特別,入面有成架小巴嘅造型係度,小巴嘅座位就變晒枱枱櫈櫈。仲有好多扮學校嘅裝飾,例如員工嘅制服有校徽,餐單係一本功課簿。另外仲有好多好多七、八十年代嘅裝修係餐廳嘅室內同室外都有我哋四個人,兩個都叫咗喜喜茶餐,一個叫咗洋蔥汁豬扒漢堡扒,一個就叫焗白汁雞皇飯。另外仲每人要咗個蛋撻。我自己食茶餐,所以淨係講茶餐啦叉燒湯意粉個叉燒有燒過嚟,有成七八舊,每舊都大大件,有啲連埋啲肥膏,咬落去好肥美好香火腿炒蛋好足料,煮到生生地咁有啲蛋汁,又有蔥同火腿調味,而且仲聞到成浸牛油味,豐富左炒蛋嘅味道牛油多士其中一面烘過嚟,咬落脆脆地,成浸牛油香出晒嚟,入面就好鬆軟,成個包都好厚,入面唔係空氣蛋撻係用曲奇皮整嘅,個蛋黃心好結實,成個蛋撻偏向甜啲同埋陣奶粉味都勁嘅其餘兩個餐我嘅朋友都讚不絕口,話一定會嚟encore再食,我自己冇食到,但係見佢又有羅宋湯,有送餐包,又有嘢飲,都覺得幾抵食見到成個餐每樣嘢食都好有心思
喜喜茶餐
喜喜茶餐
蛋撻
見到成個餐每樣嘢食都好有心思,裝修又非常之近別緻,唔怪得會進駐入黎呢到,而且仲好多人嚟食🤤