2022-07-07
紅橋一向多高質小店 今次發掘到呢間日式小店✨裝修充滿日本特色之外餐牌都好有心思好多手繪插圖~店員見我地第一次黎食都好耐心為我地講解餐牌👍🏻我地都揀咗 鬼•頂立海 $110 再配兩款唔同嘅湯底試吓鬼•頂立海 跟咗四款材料 : 燒海老 燒魷魚 燒帆立貝 同埋腐皮各一烏冬跟咗一款前菜同小甜品-(左)明太子蟹籽沙律 明太子蟹籽混合並壓成正方粒 加入wasabi及沙律醬調味 呢個配搭口感相當豐富😋 調味亦有清新解膩嘅感覺-(右)鹽漬櫻葉配紅豆和菓子店員話塊葉係食得嘅🤣 建議我地一啖過連埋和菓子食我哋半信半疑食完 咁配搭比普通和菓子好食好多 鹽漬味道同紅豆和菓子嘅甜味中和海老魂湯底 - 鬼•頂立海由鰹魚 昆布 醬油製成嘅鏗昆魂湯底作基礎 再加入龍蝦殼 鮮蝦頭及清酒湯底相當濃郁 鮮味好出 干貝湯底 - 鬼•頂立海由鰹魚 昆布湯底作基底 剔除醬油 湯底更清甜(左)Cold Brew Coffee $60(右)Lemonade $50雖然唔係好識飲咖啡 但食啖烏冬飲啖湯底再飲 味道會提升咗 無論cold brew coffee定lemonade嘅果味都更出-呢度嘅甜品都係小店自家製是日甜品 - basq
紅橋一向多高質小店 今次發掘到呢間日式小店✨
裝修充滿日本特色之外餐牌都好有心思好多手繪插圖~
店員見我地第一次黎食都好耐心為我地講解餐牌👍🏻
呢度嘅甜品都係小店自家製
是日甜品 - basque cheesecake $65
芝士味超香濃 口感結實中間則較柔軟
布丁燒 $65
大過個拳頭嘅布甸燒超大個🫣 呢度布丁燒口感較實在同時蛋味香 配上底層濕潤嘅蛋糕同焦糖汁😋 正