與男友家人食飯, 因此訂座點菜我都無份參與, 只係負責食. 之前一直只知道去西貢食海鮮, 之後先知原來去有一星米芝蓮既六福, 所以滿心期待.首先是等位, 由於餐館要先讓首輪客人離開, 於是八點輪的客人就要在窄巷中等候, 在三十度的氣溫下, 人--都--癲.終於坐低左, 大家興高采烈咁點菜, 仲提醒待應講早已訂左魚湯同, 腩仔, 風沙雞. 八點半人齊於是叫起菜, 點知幾分鐘後待應就話無曬魚湯同腩仔, 全檯鼓譟, 問待應不是早就訂好? 訂黎做咩? 待應只推說沒有也沒辦法, 一邊講對唔住一邊逃走...之後, 由於我地有十個人, 於是我地叫佢將例牌加大一份或半份, 可惜待應幾乎次次漏單, 十分混亂. 難道有米芝蓮不愁生意, 服務生都心不在焉, 是旦交貨? anyways, 應該講下我地可以食到既食物:椒鹽豆腐 -- 好味既, 雖然聽講好貴. 外脆內軟, 椒鹽味道剛剛好, 我食左兩件. 白灼墨魚 -- 勝在鮮味十足, 就好似去"chok"墨魚時d墨魚, 有人仲食到成口墨汁而不知情, 所以食呢碟野要加倍小心.油鹽水蜆 -- 呢個係代替魚湯/腩仔既, 蜆好肥美, 唔覺得煮法有咩特別.豉油王
與男友家人食飯, 因此訂座點菜我都無份參與, 只係負責食.

待應只推說沒有也沒辦法, 一邊講對唔住一邊逃走...

anyways, 應該講下我地可以食到既食物:

豉油王炒麵 -- 好食, 唔太咸, 但未至於驚為天人.
脆皮風沙雞 -- 本身鍾意食雞, 可能唔太中肯, 不過呢個真係好好食, 皮脆肉滑, 調味適中, 明顯我食左好多件, 呢個係推介, 當然我唔知幾多錢.
沙薑雞腳 -- 賣相一般, 但係味道甚佳, 上檯時是微溫的, 與平時酒樓那些冰凍雞腳不同, 也可能因此六福的雞腳較彈牙.
炒白菜仔 -- 正常, 無特別, 只係為左要一d fiber而點.
蜜糖欖菜骨 - 好好味, 甜甜地而肉本身好soft. 係一碟大人小朋友都會鍾意食既. 呢個我都推介.
椒鹽鮑魚 -- 名大於實, 因為椒鹽左之後d鮑魚已經無咩鮮味, 賣相就應該好吸引外國遊客既.

食物overall係okay, 只係服務就不值一星米芝蓮.
2012-07-15