2021-03-08
德美壽司呢間尖咀分店我幫襯過外賣同堂食,次次都幾滿意。今日係尖咀食左一餐好正既日式午餐,夜晚收工後又心思思想食埋餐日式晚餐先返屋企,所以就黎呢間德美。晚上七點左右上到去,餐廳已經八成滿,好彩未需要等位。一坐低熱茶已奉上,仲有成個茶壺擺咗係度等你慢慢嘆茶。掃QR code 手機落單,方便容易。因爲今晚覺得幾凍,所以叫左個鱈場蟹鍋。鱈場蟹鍋$200+10%大約十分鐘之後熱騰騰的鱈場蟹鍋端到桌上,營養豐富,色香味俱全。總共有五件鱈場蟹,其中四件是由一大隻鱈場蟹腳切出來,另加一隻蟹鉗。鱈場蟹頗新鮮,蟹胶丶蟹腳上半部和蟹鉗多肉部分的蟹肉味在烹製湯後仍然得以保存,肉質飽滿。鍋面上有一堆已拆了出來的蟹肉,撈入清湯中增加蟹味。湯越飲越清甜,唔覺有味精。另外,配料有蟹柳,蟹肉獅子狗,蟹肉片各一;配菜有京蔥,娃娃菜,小棠菜和紅蘿蔔。食完全身暖笠笠,可以食啲凍野,叫咗芝麻味日式雪糕 。芝麻味日式雪糕 $29+10%滑溜溜的牛奶撞上濃郁的芝麻,係一個很完美的finishing。座位雖然唔算寬敞,但係都隔左塊板,都坐得ok。實有下次。
鱈場蟹鍋$200+10%
鱈場蟹鍋
食完全身暖笠笠,可以食啲凍野,叫咗芝麻味日式雪糕 。
芝麻味日式雪糕 $29+10%
座位雖然唔算寬敞,但係都隔左塊板,都坐得ok。實有下次。