作為香港人,嘆個下午茶餐,飲杯咖啡奶茶,係最正常不過嘅配搭!但係而家喺德發食下午茶餐,係唔包飲品嘅!? 😵😵同老公在尖沙咀飲完茶後,四圍閒逛,突然好懷念德發牛丸,雖然仲飽,都專登過去,叫了碗牛丸米,再加個下午茶餐。原來平日食粉麵,仲有跟餐飲品優惠,但紅日就冇,這個有告示寫得明明白白,絕不會引起誤會。但吊詭的地方來了:我們同時點了一個下午茶餐,跟紅豆冰。但夥計阿姐拎杯紅豆冰埋嚟嘅時候,先同我哋講,話紅日不跟餐飲,要收正價$20 !但餐牌上邊冇標明呀!而且睇勻全枱嘅告示牌,都冇下午茶餐紅日不跟餐飲這一項!我們先後問了三個夥計,他們只說這是新餐牌,紅日係唔包餐飲嘅,只係冇標明,遲啲會加返落去,即係冇寫明,任佢噏,死未💀💀!這是否不符合商品條例? !大家下次去食下午茶餐嘅時候,小心中招!我們巡視附近其他食肆,全部下午茶餐都包飲品,唯獨德發咁「與眾不同」!而佢嘅招牌牛丸,亦欠缺以前嗰種一咬落去彈牙爽口嘅感覺,令人失望!從此以後,我們去尖沙咀時,又少一個食嘢嘅落腳點,好傷心!😓😓

2022-09-25
下午茶