2016-04-14 261 浏览
雖然自己係愛食之一, 但係墨西哥菜對於我來說, 係非常陌生嘅新嘗試。今日朋友想要點新鮮體驗,就黎到灣仔內街, 一嚐墨西哥菜嘅滋味。在品嚐正餐之前, 先有兩杯墨西哥傳統飲料。Grapefruit Jarrito有西䄂的清新, 加上適量嘅tequila, 係杯幾好嘅alcoholic drink。先有清新嘅前菜為作前奏。烤仙人掌扒係取材自墨西哥空運到港的新鮮仙人掌, 挑選6-12個月大的食用仙人掌, 味道清新, 口感亦有點似翠玉瓜, 經過微烤之後味道更香盛!然後到紅魚刺身伴牛油果。用紅魚、蕃茄、牛油果、青檸汁、芫茜醃制, 就重現了這一道美洲沿岸地區的經典美食, 清新至極, 亦都開胃醒神。配以粟米脆片, 跟傳統墨西哥菜嘅食法完全一樣, 夠晒風味!到主菜時間, 先有南方煎鯕鰍魚扒。大廚採用了質地比較實的魚, 令口感更豐盛, 再亦加入不同香料如dives,capers和其他材料如番茄及辣椒等, 令到賣相出眾之外, 味道亦更有層次。個人就非常喜歡魚皮煮得夠香脆, 魚肉亦保持著鮮味!然後有墨式烤鷄 (半隻)。正宗的墨西哥烤鷄, 選用了特色墨西哥香料achiote。鷄身先經過腌製, 然後再烤焗, 肉質
然後有墨式烤鷄 (半隻)。正宗的墨西哥烤鷄, 選用了特色墨西哥香料achiote。鷄身先經過腌製, 然後再烤焗, 肉質非常嫩滑, 絕對食到豐富嘅肉汁!再將雞肉拆細, 放在自制嘅粟米薄皮上, 混上特別滋味辣醬, 絕對係一流享受。
最後有兩道甜品。先有墨式香蕉船, 自家風味嘅栗米雪糕絕對係真材實料, 陣陣粟米味狂味蕾上狂舞, 再配合烤焗過的香蕉, 冷熱交替的感覺, 令人回味無窮。而自家製玉桂脆條Churro同樣出色。新鮮自家製玉桂脆條外脆内軟, 配上濃郁朱古力醬, 啖啖滿足。

2016-04-13