2022-12-03
呢幾日天氣又開始凍,最啱就係打邊爐啦!「香江花月」每間店都有不同主題,今日就同閨蜜去左佢地利舞臺的新分店。一走進餐廳,我地兩個已經嘩嘩聲!餐廳以50年代復古風為主,裝潢超級華麗,有水晶吊燈、復古電單車、懷舊售票處和吧檯。環境氣氛瑰麗典雅,空間感十足,座位好闊落,坐得好舒適。餐廳主打多款養生美顏火鍋湯底,更以鮮花為主題,食物賣相同質素都十分高,真係又食又打卡!最特別係有一間像teamlab一樣,打著不同色彩燈光的打卡📸房間,又係包你打卡打唔停!一坐低就先黎一杯 𝘄𝗲𝗹𝗰𝗼𝗺𝗲 𝗱𝗿𝗶𝗻𝗸,係茉莉花雪梨百合茶,有一粒杞子點綴,少少甜甜地,好有心思! 🌹日本牛乳玫瑰鍋 $168用上北海道全脂牛乳做既玫瑰花冰,下面就用木瓜托住,湯底仲加左食用玫瑰花點綴,超級吸晴!店員仲會好貼心幫我地切開木瓜方便進食,木瓜越滾越清甜。乳白色既湯底,牛奶味好濃郁,入口好香滑,滲出淡淡玫瑰香氣,配埋火鍋料口感層次豐富!🥩香江拼 $788擺盤超有氣派的香江拼,份量十足,一個大圓圈木盤,上面擺滿8款牛肉拼盤圍住個鍋,又係超級打卡!8款牛肉有安格斯肥牛,手切肥牛,牛柳粒,牛白肉,牛心頂,黑栢葉,牛脷和牛小腿。最靚一定係將
🌹日本牛乳玫瑰鍋 $168
🥩香江拼 $788
8款牛肉有安格斯肥牛,手切肥牛,牛柳粒,牛白肉,牛心頂,黑栢葉,牛脷和牛小腿。最靚一定係將牛肉砌到玫瑰花咁好精緻,安格斯肥牛油花豐富,牛味濃郁,肉質嫩滑,非常新鮮!牛白肉好感爽脆,牛心頂勁香油脂,黑柏葉夠爽脆,一口牛柳粒啖啖肉,牛魔王絕對唔可以錯過!
🥟七彩餃子 $108
餃子用宮廷式的木架盛載,7️款不同顏色既餃子好搶眼! 每款餃子都有不同味道,有金華火腿菜肉餃,冬菇薺菜餃,蟹肉黑松露餃,午餐肉粟米餃,蟲草花餃,姬松茸野菌餃和牛香茜餃。餃子大大隻,餡料飽滿,餃子皮煙韌彈牙,味道唔錯呀!
🍹香芳幻 $88
顏色好夢幻,上面既蛋白泡泡超級椰香,配上紅桑莓、菠蘿汁、酸奶,雪碧和乳酪。mix左乳酪後,味道酸酸甜甜,女生一定喜愛!
🍸桃花源 $88
呢杯又係打卡之選,店員會將波波打在杯頂上,準備定手機打卡啦! 飲品以桃肉啫喱mix乳酸飲品和梳打水,解渴解膩一流!