2015-06-10
第一次到訪Royal Touch時,吃的是晚餐,當然是慕御廚之名而來。果然係王子結婚指定要食既蛋糕!入面啖啖都係果仁同乾果,有核桃,杏仁,乾莓等等,令到個朱古力蛋糕一d都唔會漏!加上脆脆,就好似消化餅既質感咁,口感比起好多其他朱古力果仁蛋糕都好!龍蝦意大利飯:飯保留意大利傳統口味,粒粒分明既口感,唔會煮到似爛飯👍值得一讚。龍蝦頭大身身有點細啦,不過肉質彈牙鮮味。呢兩舊黑黑地既係煙燻野生煎蘇格蘭三文魚柳,可能因為煙燻既關係,條魚有好強勁既𤓓味傳入我的鼻😦!不過好彩外面煎得香脆之餘,入面都未熟晒,保留返鮮嫩既口感。用下層既鮮甜既菠蘿配埋一齊食,感覺好清新,都辟到d𤓓味。上面兩個主菜都跟餐,餐就包括前菜,沙律,餐湯。左烤牛油南瓜粟米湯,我本人本來不好南瓜,但試一口後,雙眼發光!因為個湯十分十分之甜!甜得黎佢令我覺得係南瓜同粟米夾攻既效果,而非人造! 薯仔湯,其實就好似薯茸溝左水咁樣,無令人留下深刻印象。 波特菇柳橙蟹肉沙律配黑松露油,又係喜出望外之作!估唔到黑松露油可以有咁強既黑松露味,一上枱已經傳黎一陣煤氣香,食落更加係齒頰留香,再配以清新既橙肉,重有份量唔少既蟹肉,令望落平平無奇既沙律生
上面兩個主菜都跟餐,餐就包括前菜,沙律,餐湯。
薯仔湯,其實就好似薯茸溝左水咁樣,無令人留下深刻印象。
波特菇柳橙蟹肉沙律配黑松露油,又係喜出望外之作!
估唔到黑松露油可以有咁強既黑松露味,一上枱已經傳黎一陣煤氣香,食落更加係齒頰留香,再配以清新既橙肉,重有份量唔少既蟹肉,令望落平平無奇既沙律生色不少😋
不過不太接受或不愛好松露既朋友,就可能不感興趣了。
最後就係前焗三文魚餅,只係將三文魚肉壓成餅再煎,無乜特別,反而係果三點黑色醬(唔知大家留唔留意到),其實係甜醋,用黎醮三文魚餅又幾夾喎。
晚餐上菜既速度的確好慢,基本上每一道菜食完之後都要等10—15分鐘先有得食下一道,食晒成個餐都要個半鐘,所以趕時間人仕就要考慮清楚了!