2014-09-01
夜媽媽居然想食宵夜飲茶喎, 就渣車去觀塘搵朋友啦.之後朋友話附近居然有間新開仲有夜茶飲,所以就去試下啦.傳統點心選擇呢就唔夠一般茶樓多喇,不過就勝在夠創新~叫左個蜜瓜脆脆卷,黑松露雜菌餃,芋泥包,同埋叫左d蝦餃燒賣咁.夜媽媽好似唔飲酒爭緊d野咁,雖然話想飲茶姐,其實都係想食點心,所以就叫左個咩愛沙利亞手工啤酒~蜜瓜脆脆卷:雖然青bb,但係真係幾好食,係用米網紙包住d牛奶同蜜瓜汁,咬開果陣d餡慢慢流出黎,又甜又脆,幾過癮~黑松露雜菌餃:個餃皮好特別,唔係密封既白色,反而係透明既,裡面有冬菇,雞脾菇甘筍咁啦,加埋頂頂果d黑松露碎,真係幾香幾爽芋泥飽:外表就平平無奇,不過裡面真係又香又滑, d蓉好似熱既芋頭雪糕咁, 好好味蝦餃燒賣:無咩特別,傳統點心,都係整得好味既,因為熱辣辣上檯,仲好似係即叫即蒸食住熱辣辣既點心,配凍冰冰既啤酒, 真係你都咪話唔爽, 仲好夾.特別係夏天,真係涼透心食完d點心我地仲見到有甜品食,所以就叫左個千層薑汁糕同埋燉鮮奶.千層薑汁糕:我呢就唔太鍾意食薑既,不過朋友叫到就即管試下啦,點知個糕香甜得黎又唔會太辣,仲有薑味,真係幾好食,我諗鍾意薑既朋友會更加鍾意呢個薑汁糕燉
之後朋友話附近居然有間新開仲有夜茶飲,所以就去試下啦.
傳統點心選擇呢就唔夠一般茶樓多喇,不過就勝在夠創新~
所以就叫左個咩愛沙利亞手工啤酒~
燉鮮奶:係幾滑既,不過淨係得凍既,如果有得簡熱既就更加好
同埋甜品好似少左d, 不過似始終唔係糖水鋪,係好唔錯一應俱全嫁喇.