2012-03-29
印尼菜不嬲都唔係我首選, 因為印尼菜式醬味濃,搶味,而我又鐘意原汁原味多.加上一向去中環吃晚飯都離不開特別日子Fine Dinning,平時很少去是因為不想把付出的金錢大比例地花在幫餐廳交昂貴的租金上!尤其係食海鮮!但今日喺朋友推介下比我試到正嘢!喺到食大大隻活辣蟹仲便過銅鑼灣橋底!用大量胡菽洋蔥指天椒蒜蓉炒! 蟹肉味卻一o的都冇俾辣味搶曬, 仲出奇地鮮甜多汁,我地一行四人都食到好想再叫一隻!可惜已經飽到無能為力!鐘意辣蟹嘅朋友真係必試呀!!不過有啲太辣,朋友仔話下次要食小辣先得!再嚟阿參酸辣魚!!大大份魚肉好滑又開胃!!!!個味好特別,真係第一次食,又幾鐘意!!Laksa一上枱我地就嘩咗一聲!好大隻巨蝦!!!湯底味有好濃嘅蝦味!米線好滑!不過希望多啲豆腐可以吸多d蝦湯食,正!牛筋腩curry又係一傑作!牛腩有一陣強烈嘅肉香, 咖哩汁撈椰香飯一流!牛柳satay都好味,肉汁多又腍!不過個人鐘意唔落汁嘅原味牛肉多啲,satay味淡d啱我口味d.海南雞,朋友堅持叫,我食唔落嘞!個皮好似冇乜肥膏,好薄皮咁!朋友話正.今日無叫菜,回為太飽嘞!
题外话/补充资料:
其實嚟之前朋友send咗openrice個地址俾我,見到啲食評好參次,都有d想轉場,不過食完真係覺得好在無,可能避開冇叫食評話麻麻嘅菜式,有機會都真係好奇想試下!因為我好快就會帶我屋企人再食過!
另外,同中環好多餐廳一樣, 佢地有啲waitors係唔識中文嘅, 我英文麻麻就叫香港人waitor叫菜,費事雞同鴨講.