2017-04-06 801 浏览
海鮮粥底火鍋聽落就覺得吸引,今次兩個人去,即使如此,食物分量十足每台都有七款海鮮,五款自選配料同埋三款蔬菜(粟米、芋頭、南瓜)每人都有半隻蟹,蟹唔算多膏,但勝在鮮甜更值得一讚嘅係蟹殼唔似坊間一般嘅硬,好容易就可以搣到,一拉一扯,就很輕鬆咁樣將蟹肉分離,唔使用死力蝦每人有三隻蝦,非常生猛,一上枱嘅時候仲扎扎跳,店員建議我哋用蓋蓋住,不然它們可能會跳出來呢肉質方面,蝦肉唔算太霉吃下去有微微的蝦鮮味魚吃下去比較多骨,肉不算太多,也有蠻多的脂肪,我就不太欣賞了但是假如說有魚,能讓海鮮粥的鮮味增添,也是不錯的花甲、皇蜆這兩款的鮮味相若,口感也差不多,只是大小的分別,欣賞的是這兩款海鮮大部份都能開口,證明都是新鮮的,吐沙工序也做得不錯,至少吃下去沒有滿口沙子的感覺鮑魚這個是唯一令我感到有點扣分的,鮮味不足之餘,店員沒有幫忙去掉鮑魚墨綠色的部位,那是不能吃的,而且不是每一個人都知道,如果吃了不乾淨的東西就不好了北寄貝雖然有點難咬,不過很快就能煮熟了大元貝店員當晚周圍問,有冇人要加$10 隻大元貝,嘩,咁吸引嘅價錢,我當然唔會放過啦!於是我哋每人加了一隻,真係好大隻呀!有半隻手掌咁大唔夠15分鐘之後,
每人都有半隻蟹,蟹唔算多膏,但勝在鮮甜

肉質方面,蝦肉唔算太霉
吃下去有微微的蝦鮮味

吃下去比較多骨,肉不算太多,也有蠻多的脂肪
,我就不太欣賞了
但是假如說有魚,能讓海鮮粥的鮮味增添,也是不錯的
花甲、皇蜆
鮑魚
北寄貝
雖然有點難咬,不過很快就能煮熟了
大元貝
於是我哋每人加了一隻,真係好大隻呀!有半隻手掌咁大

唔夠15分鐘之後,店員就話賣晒啦

之後我哋又叫咗油炸鬼,蘿蔔,魚腐,肥牛,雞塊
,本身係想叫雞骨丸,只可惜當日冇,失望
油炸鬼打邊爐真係一流呀,仲正過食響鈴!

根據過往嘅經驗蘿蔔應該最早落,雖然佢係切到一片片,但係好可惜食完成個火鍋,準備要食粥嘅時候,蘿蔔都未淋
魚腐呢就參晒啲海鮮味,仲好香甜又入味添,正呀
肥牛就不過不失啦,可惜雞塊太大舊,好難主導中間嘅心熟,入面熟,出面啲肉又太硬
最後食完五款餸就會有人自動行埋黎幫你將粟米夾起,芋頭同南瓜就整成蓉,真係好貼心啊
最後仲會加埋芫荽,豬油渣,冬菜等等,增添粥的味道

我呢就唔食南瓜嘅,所以呢就要求將南瓜換多一份芋頭,店員真係比呀
雖然海鮮粥冇咗南瓜嘅甜味,但係有海鮮嘅鮮味都好足夠啦,我相信有人同我一樣都唔食南瓜,你可以同店員講要多份芋頭,佢哋仲會叫你先食咗一份,另外一份再來做粥底,如果唔係就會太杰
係個粥煲緊嘅時候,有三四位店員行埋黎話,點解我哋個粥顏色好似唔夠黃咁,佢哋真係好擔心我哋個粥食唔到,真係「鍋」心啊
雖然呢度唔似日韓式放題,冇甜品比我食,有冇嘢飲供應(要額外俾錢),但係$208(原價$198,我加左隻元貝)唔需要加一食到飽飽已經好滿足啦

時間分配方面,兩個半鐘兩個人是很足夠,我們花了1小時食海鮮, 1小時吃配菜和吃粥,但是如果一大班人吃兩小時個半鐘可能意猶未盡啊