2019-02-23 304 浏览
#火鍋撚 (中環)中環雲咸街46-48號雲明行3樓-----😄托新同事ge福~老細帶我地食好西~呢間係蘭桂坊附近ge台式火鍋店長期爆滿 B仔想試好耐 象拔蚌擺得好靚 而且夠凍又新鮮爽口 😆做頭盤一流 火鍋湯底方面 我地揀左一紅一白 白色係蜂巢豆腐藥膳養生鍋 紅色係祖傳秘製麻辣鍋 兩種湯底都內含蜂巢豆腐同鴨血 豆腐索曬湯底非常入味 鴨血雖然味濃但就略嫌唔夠滑(無b仔係台灣食到ge咁滑)~而大部分火鍋配料都係正常還不錯ge水平😛算不上驚艷 但又不過不失 🐟魚頭脆骨腩夠新鮮 響鈴同炸魚皮大件又香脆 墨魚滑同手打蝦丸質地嫩滑但略嫌鮮味唔夠出 中意特別野的話 😂可以試下水晶包 甜甜地 洽完同鹹ge湯底mix埋一齊 感覺幾新奇有趣😝 而最令人喜出望外ge 🤤竟然係 餐後附送ge腐竹糖水雪芭 腐竹味濃郁 雖然係甜品又唔會太甜膩 整成雪芭 非常特別 又解辣又解膩 入口即溶 食完熱辣辣ge火鍋 再食埋呢個凍冰冰又好味ge雪芭 個種冰火交融 令人有種冰涼透心ge舒服感 😁整體黎講 附送ge甜品非常出色 而其他食物雖然談唔上驚艷 但亦算唔錯ge水平 而且環境乾淨裝修具特色 預算較高的話 係一間同朋友一齊打邊
#火鍋撚 (中環)
中環雲咸街46-48號雲明行3樓
-----
😄托新同事ge福~老細帶我地食好西~呢間係蘭桂坊附近ge台式火鍋店長期爆滿 B仔想試好耐 象拔蚌擺得好靚 而且夠凍又新鮮爽口 😆做頭盤一流 火鍋湯底方面 我地揀左一紅一白 白色係蜂巢豆腐藥膳養生鍋 紅色係祖傳秘製麻辣鍋 兩種湯底都內含蜂巢豆腐同鴨血 豆腐索曬湯底非常入味 鴨血雖然味濃但就略嫌唔夠滑(無b仔係台灣食到ge咁滑)~而大部分火鍋配料都係正常還不錯ge水平😛算不上驚艷 但又不過不失 🐟魚頭脆骨腩夠新鮮 響鈴同炸魚皮大件又香脆 墨魚滑同手打蝦丸質地嫩滑但略嫌鮮味唔夠出 中意特別野的話 😂可以試下水晶包 甜甜地 洽完同鹹ge湯底mix埋一齊 感覺幾新奇有趣😝 而最令人喜出望外ge 🤤竟然係 餐後附送ge腐竹糖水雪芭 腐竹味濃郁 雖然係甜品又唔會太甜膩 整成雪芭 非常特別 又解辣又解膩 入口即溶 食完熱辣辣ge火鍋 再食埋呢個凍冰冰又好味ge雪芭 個種冰火交融 令人有種冰涼透心ge舒服感 😁整體黎講 附送ge甜品非常出色 而其他食物雖然談唔上驚艷 但亦算唔錯ge水平 而且環境乾淨裝修具特色 預算較高的話 係一間同朋友一齊打邊爐 幾好ge選擇😝
B仔整體評價:8/10個👍🏻
B仔抵食程度:6/10個👍🏻(價錢偏貴)
B仔環境評分:8/10個👍🏻
B仔味道評分:8/10個👍🏻