2023-10-21
果日約了朋友一起去黃大仙拜一拜,去完 之後就看看附近有什麽好食的,見到尼間台灣野就試試,我們兩個人都選擇了套餐C (主食+嘆茶+任選甜品)。我點左紅酒燴牛肉配滷肉米粉,米粉湯入面有肉燥,紫菜,用的是新竹米粉索晒湯汁好入味,米粉夠爽口,牛肉的分量也很足,好腍。飲品方面,我點了夢,一層藍色一層粉紅色,顔色好好看,打卡一流,這是一杯士多啤梨藍橙乳酪,飲落甜甜地乳酪味,而且是我喜歡的沙冰。甜品就叫咗香芒雜雜有千層蛋糕、泡芙、布丁同埋雪糕,一次過滿足幾個願望,千層蛋糕中間是有一層芒果的,食落味道剛剛好,不會太甜。我朋友就點左招牌鐵路便當台灣腸同花枝丸,佢嘅花枝丸好彈牙,好食,台灣腸又好香,肉燥飯唔會全肥,仲有滷蛋,滷豆腐同湯。佢點左清零消脂手工花茶配埋花蜜,好飲,非常適合女仔,就算唔落花蜜都唔會酸。仲有蠟燭熱住,一直保持溫熱既狀態。甜品方面,叫左個珍珠奶茶奶蓋干層蛋糕,蛋糕有淋一堆奶蓋,仲有啲珍珠做點綴,個千層蛋糕都有奶茶味,甜甜地。都加左個小食鹽酥雞,份量都夠多,好香,外脆內軟都可以一試。
都加左個小食鹽酥雞,份量都夠多,好香,外脆內軟都可以一試。