2016-11-20 502 浏览
食日本料理,朋友推介下揀咗嚟「穴藏」試下。室內裝修令人頗舒適,侍應招呼亦好好。見到呢個「碎吞拿魚脆脆」覺得幾特別,將碎吞拿魚放係脆脆米通上,擠啲檸檬汁係面,幾有新鮮感,通常碎吞拿魚都係配飯,質感都係軟軟的。今次食落去係脆脆的,幾好食,不過脆脆會搶走「碎吞拿魚」的味道。「燒雞翼」:燒得好香好脆,又醃得夠入味,肉質算滑,好香口。「香蔥牛肉卷」:薄切牛肉大概7成熟左右,牛肉味夠濃,肉質不靱。如果蔥的份量可以多啲,相信味道可以更好層次。「壽司併盤」:魚生質素頗好,也夠新鮮。壽司飯夠軟熟,温度也適宜。醋味適中。蟹子壽司的紫菜也夠脆,整體算是中上。「鰻魚飯」:鰻魚燒得好香。皮也燒得夠脆,咬落去皮脆肉香。鰻魚汁也能均衡地搽上在鰻魚上,所以食落去醬汁味也夠出。飯稍為乾了點。最後吃了「綠茶雪糕」,綠茶味可以,也夠滑溜。

「燒雞翼」:燒得好香好脆,又醃得夠入味,肉質算滑,好香口。
最後吃了「綠茶雪糕」,綠茶味可以,也夠滑溜。