2019-04-14 108 浏览
當從忙碌工作擺脫時,放工食返餐好既減減壓未嘗係一個好方法。今次放工就同男友選擇左間有歌聽有酒飲既餐廳 – 彌敦左岸 Nathan Left餐廳地下為酒吧區,可以單點杯酒同三五知己或者同事傾下計,享受一下。因為今次除左要享愛美食外仲要體驗有LIFE BAND環境,所以我地選擇再上一層。臨近舞台既枱都會比較高,方便食客細心欣賞演出。因為平日關係,駐場樂隊都會係9點半左右先到達,所以一早到既我地當然係食住野等啦。餐廳主打西式食物,有PIZZA,咸豬手等等,款類都幾多,所以亦都好難選擇。彌敦小食拼盤 Nathan Snack Platter會揀拼盤原因就當然係款式夠多啦,而且好適合2人進食。呢道小食我覺係必點之一,單論味道已經唔差。拼盤一共有8款,分別係以下1.黑毛豬火腿密瓜火腿咸味幾足,而且密瓜多汁,配合起上黎就已經好唔錯。2.煙三文魚伴青瓜及三文魚籽三文魚籽量多唔少,再配上咸咸既煙三文魚,夠哂滋味。3.低溫慢煮緬因州龍蝦尾伴白芒莎莎龍蝦尾肉夠爽脆,而伴底既芒果肉都夠juicy 。4.白蒜辣椒欖油虎蝦呢度傳統西王牙菜式幾夠地道,沾上椒欖油虎蝦完全吸收到油香同辣椒香,當然唔錯啦。5.烤八爪魚伴
當從忙碌工作擺脫時,放工食返餐好既減減壓未嘗係一個好方法。

臨近舞台既枱都會比較高,方便食客細心欣賞演出。

彌敦小食拼盤 Nathan Snack Platter
會揀拼盤原因就當然係款式夠多啦,而且好適合2人進食。

呢道小食我覺係必點之一,單論味道已經唔差。
拼盤一共有8款,分別係以下

1.黑毛豬火腿密瓜
火腿咸味幾足,而且密瓜多汁,配合起上黎就已經好唔錯。
2.煙三文魚伴青瓜及三文魚籽
三文魚籽量多唔少,再配上咸咸既煙三文魚,夠哂滋味。

3.低溫慢煮緬因州龍蝦尾伴白芒莎莎
龍蝦尾肉夠爽脆,而伴底既芒果肉都夠juicy 。

4.白蒜辣椒欖油虎蝦

5.烤八爪魚伴韓式泡菜醃鷹咀豆
見到韓式泡菜確實有點出奇,不過配搭起上黎都幾新奇。

6.香草牛油焗田螺伴芝士薯蓉
芝士份量落得岩岩好,所以整道愈食愈開胃。

7.燒西班牙五花腩伴芥末醬青蘋果
雖然係五花腩,但油花唔多,肉質偏瘦,下面再加上青蘋果,感覺無咁油膩。

8.炸雞

主菜
低溫慢煮燒原隻法國黃油春雞釀西班牙辣肉腸,意大利白豆伴烤栗米及薯條
比較喜歡低溫慢煮係因為慢煮可以鎖死肉汁,而肉質口感可以更加嫰滑。

結果同預期一樣,黃油雞肉質滑溜無比,切開中間會發現辣肉腸釀入中間,而且已經切粒,吸收哂雞汁味。

Banana Stick

Left Ice

點左2杯野飲後樂隊已經到達,名稱為H2O,分別有2個主音,最後當然同每枱食客一樣。
Enjoy the show!!