2016-05-09
今晚行過旺角,見到有間門口放曬花,應該新開張,立刻同朋友去試新嘢!呢間店啲裝修就ok,分兩層,樓上個層大啲,都坐得舒適。餐牌就比較簡單,底面兩頁,完,一面是文字格式,一面是圖畫格式。特別之處是呢度又食到西餐,又食到印度菜式,又有啲港式,幾多國化,十足迷你香港的縮影。咸牛肉多士賣相非常得我心,一來我平常都好鍾意食呢個配搭的三文治,二來配金黃色的薯條視覺效果一流。烘過的多士格外鬆脆,兼有網紋,都造型都有埋,整體味道幾好。不過如果啲咸牛肉可以輕炒兩下,咁我相信啲芝士會融心啲,會再好食啲。煙三文魚凱撒沙律一出場我 o 左咀。點解要用個密封樽載住呢?唔通要保鮮?😂點知一打開個蓋,一陣輕煙緩緩散出來,帶着陣陣木香,三文魚又砌到成朵花咁,整件事真是好有心思,仲有啲浪漫潻!味道方面,都真是唔錯喎!cream cheese 和菜一向係好拍檔,而三文魚那陣煙味又真是濃啲香出啲喎,夾入了切碎了的多士粒增加了口感,唔,我俾90分啦!雙色墨魚串串,墨魚㬵由店家全人手打造,有黑色和白色各兩串,可以開心sharing的份量。白色墨魚較有咬感,非常有彈性,彷彿墨魚在咀內躍動的感覺。而黑色墨魚都好彈,不過鮮味勁啲,而且
而且估唔到碗仔細細,但有好有魷魚係入面,我倆仲猛話:點觸食緊都仲有嘅?
魷魚和咸蛋的味道好夾,咸蛋既可補足魷魚本身較淡的缺點,魷魚又可將口感提升,絕對要試!
Lab 66 (旺角)
地址 : 旺角黑布街74號地下1號舖