2021-08-22
🤮🍝 黑松露大啡菇意粉 $75 🍝 🤮‼️因用餐時店鋪還滿座以免阻人發達,已於離開餐廳後即刻IG DM店鋪反映食物質素問題‼️前兩日仲好得戚咁話世界上就無難食的意粉,今日就遇到了,哈哈。真金白銀食到的只有付款時心痛的味道。完全不值呢個價錢,定價少一半都無咁嬲!🤑黑松露只流於表面和剛上枱時微微的香氣中,食落係完全不存在。無黑松露味都算,是整個意粉都無任何的調味,但又掛滿哂杰撻撻的忌廉汁,膩得來又無味,用味同嚼蠟再恰當𣎴過。😑勝在菇類炒得幾香,但又是完全無任何調味,只得原始的味道,再講食落明明是雜菇,何來的大啡菇,抑或是只要係啡色的菇菌一律簡寫為啡菇?🤧🤧😂講真食到一半好想問可唔可以提供鹽,但坐的位置又有啲難見到店員,就算啦,反正應該差別都不大,都係一樣難食!🤮🍝 粒粒蟹肉意粉 $88 🍝 🤮😑食材用料一言難盡,蟹籽粒粒細小到有和無分別,絲又碎到乜咁嘅蟹肉就當然食落係無口感又無蟹味,唯有靠間不中出現的蟹殼提醒自己食緊蟹肉意粉☺️🤮得一小攝嘅蟹籽再加碎到似吞拿魚茸嘅所謂蟹肉,又係無味,無落鹽,難食到離譜啊。食得很膩但全不知自己食緊咩,九唔搭八。最神奇莫過於在別間舖頭食到無咩落鹽又或是無咩調味的菜式
🤮🍝 粒粒蟹肉意粉 $88 🍝 🤮
最神奇莫過於在別間舖頭食到無咩落鹽又或是無咩調味的菜式,都可以勉強用清淡作藉口來辯解,但唯獨在此,無味得黎又好膩,所以完全稱不上清淡⋯只能說我才疏學淺,除難食二字無法用其他字眼形容。
一邊費解這麼難食的意粉到底是如何製作的,又存疑到底$88的錢是如何收得落手?真是發自內心的敬佩。😂
陷入思考到底是因為無落鹽而難食還是廚師根本不懂得烹調而令意粉如此難食,其實真心建議店舖如果要售賣意粉去百佳買一罐意粉醬淋落去再加啲材料好過,畢竟意粉煮的軟硬度適中!😚(其實買啲叮叮意粉擺落微波爐後上碟都好,味道也是不錯的。🥲)
另外嗌了飲品👇🏾
1️⃣ 水果茶 $16 :好多生果粒粒~芒果🥭奇異果🥝士多啤梨🍓仲有藍莓🫐!足料又幾好飲!😂🥲🥸😎
2️⃣香橙檸檬梳打 $16 :無咩檸檬味主要係香橙味,都幾好飲解渴,但完全不解氣。😂
📝入座準備點餐時已經見openrice最早在2020年已有一堆食評話意粉難食無味,時隔至少一年多,都無改善過出品,也是厲害👍🏻 最厲害係我居然選擇咗點餐而不是馬上離開⋯🥲
但幸好店鋪服務態度幾好,有回覆到message很禮貌,也提到話會願意改善食物質素,也有作出邀請之後到店再次品嘗出品(因個人原因已拒絕),給你一分立場及態度分!☺️💛 不過只希望這次是真的會聆聽顧客建議啦。因為確實是需要迫切地馬上、立刻、即時改善的質素。也希望你們可以越做越好,生意興隆💛😵💫
也謝謝這餐飯提醒了男朋友我煮野真的很好食😋,店舖的嘢飲也真是不錯,再給你一分野飲分!🥰
除此之外食物出品只可以用不知所謂同九唔搭八形容,食物質素和定價完全無法吻合,真的大跌眼鏡。這個價位會期望至少食到正常質素及至少食材用料也再好點的意粉吧。🥲食咁嘅垃圾食咗200蚊,不知所謂!
講真,既然不單是我一個人覺得意粉無法下咽,若然餐廳用了年幾都無辦法改善意粉的出品,還不如停售後專心售賣甜品和飲品,野飲真的幾好飲不錯~🙏🏼(2/10)