2018-12-16 397 浏览
從媒體得知這店由一間傳統藥林舖改裝為cafe, 現仍保留部分裝飾,故昨天下午特別和朋友前來試吃,因塞車關係,比較晏才抵達。可惜一進門,不但沒有殷勤招待,只換來多次提醒,”我哋last order 5點半,6點關門”,真的講了數次!這是否叫我不要等,如你不想做生意,不如說我們將會收工,煩請日後再來幫襯!有感佢哋覺得唔憂做咁。因山長水遠特別前來,見有幾枱人已食完,就說會等等,因那時已5點19分。不出兩分鐘,已有人埋單離開,我們亦被帶入座,朋友即到櫃枱落單,叫了蟹肉牛油果沙律,洋蔥湯,鮮果waffle,桂圓紅棗茶及氣血茶。朋友問四眼女侍應可否先出咸食最後上甜品,仍然提供「極佳」態度,說落單後即做冇得分先後,ok, 因沒有多少時間剩的關係,都忍下去。上菜很快,估計都是先做定的,先來蟹肉牛油果沙律,唔...怎麼說呢,蟹肉份量有半根手指頭這麼多,牛油果都有幾粒,份量超乎想像的少!完全overpriced! 第一強差人意!之後上兩杯茶,不過不失咁啦。咁我多口問女侍應氣血茶有什麼在裡面,因之前未有時間細想及問詳情,換來的是好沒好氣答我,拿了個熱茶詳情牌,叫我自己睇,大佬,你身為侍應都理應解釋一下,總之

之後上兩杯茶,不過不失咁啦。咁我多口問女侍應氣血茶有什麼在裡面,因之前未有時間細想及問詳情,換來的是好沒好氣答我,拿了個熱茶詳情牌,叫我自己睇,大佬,你身為侍應都理應解釋一下,總之佢係完完全唔想做咁。

跟住上waffle, 普普通通啦,不過熱都唔熱吓,咁嘅水準,屬第二個強差人意!

最後先上洋蔥湯,湯稀稀的,只有少量洋蔥在湯內,又係一點都唔熱,味道普通,價錢高尚,屬第三個強差人意!

我和朋友係全程得不到任何服務,餐紙碟子要自己拿,你無論怎樣招手都得不到任何回應,唯有自助啦!之後反而我每完成一味,都很快過來收碟,最後四眼女侍應很殷切的走來說「我們還有一分鐘關門」,吓!有冇搞錯,當時我和朋友還有最少一半的茶未喝完,亦只是剛完成洋蔥湯,店內還有另外兩枱客未走,為什麼你不是提早15分鐘說這話,而是最後一分鐘,搞到我要倒水般的來完成這杯價值$68的氣血茶,飲完真的氣血上升!

總括來說,明顯媒體新聞稿都只是gimmick 招客手段,根本餐品實屬普通,有些更在水準以下,加上服務員這種傲慢全程趕客態度,離關門之路又走上一大段!
2018-12-15