2017-12-12
呢一晚又係一如以往既諗唔到食咩,嚟到Vcity食呢間拉麵(由於易左手又無重新裝修過,我食到一半先發現原來唔係之前既舖頭😓),呢間可以話係少數無水準既過江拉麵店。由店面晚餐時間都無人排隊已經知道有啲唔妥,入到去打開餐牌,款式選擇多但好多都係比較少見既配搭,例如芝士、紫蘇、梅子等等,可能因為同店名一樣係「俺流」走少數派路線。個人比較嗜辣,叫咗個俺流芝士辛辣濃湯拉麵,等咗十分鐘左右,上菜時湯呈橙紅色,面頭灑了芝士粉,睇落去賣相還好,飲咗啖湯完全唔識形容,無一種特定既味道,只係食到鹹味同少少辣味。同一般出面濃厚湯底用豚骨或者雞骨熬出味唔同,呢個湯好薄,食完只係有飽既感覺,無滿足既感覺麵質還好,叉燒乾而無味,整體感覺差而另一個黑蒜油熟成濃湯拉麵亦係同樣湯頭,只係無咗辣味,而黑蒜味亦好淡,要落側邊既調味料加味,或者係呢間拉麵店既風格,但似乎同香港人口味有出入😪另外一開始怕唔夠飽就叫多咗個俺流餃子,有六隻,食落皮略厚,餡料尚算足,調味可以接受,但比起出面既仲有一段距離,點埋個餃子汁,算係成個晚餐最好既一個菜式埋單都要每人一百,如果呢個水準既話出面會有好㚈戈選擇而且價錢亦平得多,需要再改良湯底或者推出
埋單都要每人一百,如果呢個水準既話出面會有好㚈戈選擇而且價錢亦平得多,需要再改良湯底或者推出新菜式以配合香港人口味