2008-07-20
和親愛的廿個月紀念日, 親愛的想吃泰國菜所以決定來九龍城"尋金寶"雖然知道九龍城遍地美食, 不過礙於又地鐵又小巴, 所以一直未試過自己來, 今次也要找了一陣先到達一來已見到金寶泰國菜館和越南菜館六點幾時間尚早, 兩間都好多位, 不太明白會被安排到越南菜館感覺上泰國菜館個邊門面都靚d, 如果通用又為何不combine呢?這裡的裝修可以說簡陋, 幸好親愛的不太嫁意這些因為又做過research, 來到翻了翻menu就知要甚麼啦叫了蝦丸, 生蝦, 冬陰公, 菠蘿焗飯和椰青窄窄的二人位左就右遷終於放得下這些 ><咖哩蟹拆肉麻煩, 同埋我倆只是麻麻蟹, 所以放棄了屢獲好評的蝦丸, 傳聞會爆漿, 所以價錢係傳說般貴.$60四粒蝦膠炸得剛剛好, 打得很彈牙, 配上和潮洲野相似的酸梅漿是不錯的雖然size大d, 不過爆漿無從可見, 蝦膏看似放涼了已經失去香滑口感$60四粒, 真係相當地貴, 不過場內不乏捧埸客, 會否一時失手呢?反而$70九隻的活蝦刺身心理上便宜一點, 同埋係香港吃這味比係泰國吃安心得多活蝦配上一大團辣椒胡椒, 哇! 好刺激! 混著吃不小心咬中辣椒胡椒籽真係激辣! 都幾
所以決定來九龍城"尋金寶"
雖然知道九龍城遍地美食, 不過礙於又地鐵又小巴,
所以一直未試過自己來, 今次也要找了一陣先到達
一來已見到金寶泰國菜館和越南菜館
這裡的裝修可以說簡陋, 幸好親愛的不太嫁意這些
叫了蝦丸, 生蝦, 冬陰公, 菠蘿焗飯和椰青
窄窄的二人位左就右遷終於放得下這些 ><
咖哩蟹拆肉麻煩, 同埋我倆只是麻麻蟹, 所以放棄了
活蝦配上一大團辣椒胡椒, 哇! 好刺激! 混著吃不小心咬中辣椒胡椒籽真係激辣! 都幾鮮味的
冬陰公, 家姐常常說好味, 所以特登叫了個小的, 都幾有大蝦味的, 越煲蝦頭味越鮮明
菠蘿焗飯如同其他網友說一般地爆, $55, 份量係有, 不過味道普通致極
椰青$25一個, 幸好清甜, 不慎中"椒", 解辣一流!
未到八時, 門口已排哂隊, 阿姐阿嬸又虎視眈眈, 無咩服務可言, 食物還可一"笑"的
所以甜品還是留給cat cake吧. 埋單$250, 可能還有下次的, 等石頭回來或者試試下間吧