2022-11-05
經過廟街牌坊,比隔離呢間餐廳既招牌吸引咗,呢間叫El Portal,係食地中海菜,係香港真係好少試,決定走上二樓試試佢!餐廳唔算好大,但空間感好足,老闆都話平時可以做埋包場,幾啱一大班朋友上嚟飲飲食食。而且餐廳既餐具都好有心思,勁有歐洲風情!我地首先嗌咗一隻「法國芝亞多蠔」($68,較細果款)、一隻「西班牙阿魯薩蠔」($58較大果款),芝亞多蠔蠔身較軟,非常Creamy,而且海水味好足,風味好豐富!相較之下,阿魯薩蠔大隻啲,蠔身較挺,啖啖肉有咬口,兩款各有特色,睇大家喜好喇!然後我地就叫咗兩客小食(小盤子分享 Tapas for Share),第一客就係「烤八爪魚配法瓦鷹嘴豆泥」($168),一食八爪魚真係好驚艷,無諗過咁軟熟,而且有少少脂肪位,非常香口!聽老闆講返先知八爪魚係駐場西班牙廚特登係地中海地區入口既,平地既完全無得比,配埋鷹嘴豆泥就更加香口,而且唔會膩,又健康啲!另一客小食就係「香脆魚配阿拉比亞塔醬」($78),老實講一開始係比個醬名吸引咗,醬入面有好多香料,有蕃茄酸甜味亦有少少辣味,非常特別!而脆魚本身都好正呀,啲脆皮夠薄身,又脆口又熱辣辣,忍唔住一嚿接一嚿咁食!到主食喇
而且餐廳既餐具都好有心思,勁有歐洲風情!
第一客就係「烤八爪魚配法瓦鷹嘴豆泥」($168),
聽老闆講返先知八爪魚係駐場西班牙廚特登係地中海地區入口既,
另一客小食就係「香脆魚配阿拉比亞塔醬」($78),
到主食喇!我地叫咗個招牌「西班牙海鮮飯」($218),
一嚟到,嘩,真係超大盤!而且上面仲鋪滿咗各式海鮮,賣相好吸引!
而味道更加係值得一讚,意大利飯粒粒分明,而燴汁除咗蕃茄味外仲有好多唔同既香料配搭,有啲菇類、橄欖碎等等,再加埋濃湯燴製真係好食到癲咗!
本身已經半飽,都忍唔住食到一粒飯都無剩!
海鮮類入面特別鍾意大青口,因為真係夠大,而且新鮮!撈飯口感一流!
下次嚟要試埋啲酒水,但食咗咁多嘢已經好滿足喇!
老闆好好人,埋單時都特地介紹返佢地既地中海菜式,又熱心推廣健康飲食,都真係要支持下!