2023-03-20 56 浏览
今日同朋友行開佐敦,朋友話有一間西班牙餐廳幾好食。於是我地就上去試下, 鋪頭上嘅裝修都幾有情調,近住窗邊個位置可以直接望到廟街牌坊, 另外一邊就係餐廳嘅主廳以及係望到調酒師嘅地方。 但係唔知道係因為宣傳唔夠還是係新開張,餐廳嘅客人呢都唔算係好多。值得一提嘅係餐廳嘅服務非常殷勤, 絕對係一個好大嘅加分位。因為當日係朋友生日亦係朋友推介,因此呢我哋就嗌咗一個二人餐,試一試餐廳入面招牌菜式。沙律配雪利酒醃製西蕃茄、菠菜和曼切戈芝士刨花一般的西餐沙律,配以酸酸甜甜的小蕃茄, 加上比較濃稠嘅黑醋醬,幾開胃。芝士拼盤配香橙和果梅 搭配:烤麵包呢個餸有三樣嘢,包括係烤麵包,唔同種類嘅芝士同埋香橙醬。 烤麵包同埋一般食到嘅酸種麵包唔同,佢係屬於比較脆身嘅一種,食落好香口。 而香橙醬係坊間比較少食到的搭配 ,配麵包又或者品嚐芝士之間,清口腔係比較唔錯嘅選擇。最後,芝士見到有四款。 當中有好creamy嘅,亦都有硬身少少,越食越香嘅。但抱歉我對芝士冇乜研究,未能同大家講出有咩款式。烤八爪魚配法瓦豆泥全晚其中一個好有印象嘅餸, 烤八爪魚恰到好處又唔會韌,又唔會腥。 而豆泥亦都磨到非常之幼滑, 好有西班牙風味

沙律配雪利酒醃製西蕃茄、菠菜和曼切戈芝士刨花

芝士拼盤配香橙和果梅 搭配:烤麵包

烤八爪魚配法瓦豆泥
全晚其中一個好有印象嘅餸, 烤八爪魚恰到好處又唔會韌,又唔會腥。 而豆泥亦都磨到非常之幼滑, 好有西班牙風味。

香烤蝦配胡椒和特級榨橄欖油
呢個餸菜就比較純粹, 蝦外殼經過煎炸非常的酥脆, 食嘅時候會建議連殼一齊放入口,再將殼吐出,會比較食到個風味。

西班牙海鮮飯
呢個係朋友其中一個推介嘅餸,正唔正宗我就唔識講,但係我覺得成個西班牙炒飯當中, 青口,蜆肉粒粒都好飽滿而且唔腥。 飯底味道香濃,唔係完全軟身嗰種,係好正宗嘅risotto口感,好煙韌。

烤牛柳配松露醬烤南瓜
因為當日朋友唔食得羊,因此要求廚房佢轉嘅。 牛柳都叫做煎得嫩滑, 但係唔算係做得好好嘅外脆內軟,應該要保留嘅肉汁都有保留到, 反而覺得伴碟嘅烤南瓜同埋烤薯仔非常之出色,質感好好。

蘋果撻配太妃糖干酪
上面嘅蘋果食落酸酸甜甜,個餅底係類似蛋糕嘅質感, 算係幾有特色嘅甜品嚟嘅。如果鍾意食蘋果批嘅朋友,就唔可以錯過。

西班牙吉拿棒
最後呢一個亦都係店員見我哋生日,叫廚房特登整畀我哋食嘅。 吉拿棒外脆內軟, 同坊間嘅甜品舖唔一樣,佢唔係配雪糕,而係配以一個比較甜嘅cappuccino汁, 令到成餐晚飯有美滿嘅昇華。

總括而言,成餐物有所值, 一千蚊左右食到好多樣唔同嘅嘢, 餐廳坐得舒服之餘服務人員又真係有心咁為你服務! 值得推薦下次再黎。