2025-04-16 134 浏览
朋友成日都話大埔太和係美食沙漠,今日約咗上佢屋企前竟然話落街市買好嘢食,原來太和新開咗間壽司店,現在新街市食店環境的確唔錯又整潔,見到有好多丼飯選擇,又有飯團同小食,當然唔少得刺身同各式壽司,小店與一般壽司店不同之處係沒有預製壽司盆,而係即叫即製。和風牛肉飯,份量不少牛肉入味,洋蔥日式醬汁香濃。蒲燒鰻魚飯即叫即燒,外賣返到樓上依然外脆內嫩,飯面鋪滿蛋絲仲熱辣辣,重點係用上分隔飯餸嘅外賣盒,餸汁唔會浸住米飯,打開先倒入去保持新鮮。重點嚟喇,有兩個餐牌標示刺身同壽司嘅廚師發辦,我們揀咗四人前壽司廚師發辦有足足廿四件,只係168蚊就有海膽軍艦、帶子、炙燒左口魚、赤貝、油甘魚、三文魚、甜蝦、鰻魚、八爪魚、甜蝦同拖羅壽司,當中幾款更加係高級食材,各款刺身壽司都新鮮甜美。原來壽司店師傅以前曾主理 omakase,所以都特別有兩個餐牌為廚師發辦,為街坊食客帶嚟美食。
和風牛肉飯,份量不少牛肉入味,洋蔥日式醬汁香濃。
重點嚟喇,有兩個餐牌標示刺身壽司廚師發辦,我們揀咗四人前壽司廚師發辦有足足廿四件,只係168蚊就有海膽軍艦、帶子、炙燒左口魚、赤貝、油甘魚、三文魚、甜蝦、鰻魚、八爪魚、甜蝦同拖羅壽司,當中幾款更加係高級食材,各款刺身壽司都新鮮甜美。
外卖自取