2021-11-05
鍾意食海鮮嘅我, 去西貢除左去海鮮酒樓食之外當然有另一個選擇, 就係去食日本野。一入到去餐廳, Waitress 就介紹左我地食 廚師發辦。裡面有前菜, 刺身, 壽司, 湯和甜品。 認真豐富。首先試試個前菜, 一見到好似一副日本畫咁靚, 色彩繽紛。 裡面有海老, 新鮮番茄, 南蠻醋浸三文魚配木魚絲,仲有炸過嘅穀物, 炸完後好似炮谷, 好食又好玩。之後就到刺身5點。分別有墨魚+墨魚嘴,秋刀魚刺身, 海老刺身, 北海道生蠔和打拖羅。 首先由最清淡嘅墨魚+墨魚嘴開始食起, 味道鮮甜, 之後到海老, 味道清淡, 加上大量嘅膏。至於北海道生蠔就好Creamy, 入口即溶。 秋刀魚本身容易有腥味, 但處理得非常好。 完全無腥嘅感覺。 最後當然唔少得大拖羅, 師傅把大拖羅嘅筋切斷, 加上濃濃嘅油香, 認真好食。食完刺身, 飲了一杯由白神山地水沖出來嘅熱茶, 就到天婦羅。 天婦羅當然唔係普通嘅食材。今次試左梭子魚天婦羅和薩摩番薯天婦羅。梭子魚係一條好長嘅魚, 雪白清香、幼嫩鮮甜,加上肉質清爽、油脂不會太濃。用來做天婦羅就好鬆脆。另外就係薩摩番薯天婦羅, 薩摩番薯就係鹿兒島縣出產嘅番薯, 那邊氣候溫和,
食完刺身, 飲了一杯由白神山地水沖出來嘅熱茶, 就到天婦羅。 天婦羅當然唔係普通嘅食材。今次試左梭子魚天婦羅和薩摩番薯天婦羅。梭子魚係一條好長嘅魚, 雪白清香、幼嫩鮮甜,加上肉質清爽、油脂不會太濃。用來做天婦羅就好鬆脆。另外就係薩摩番薯天婦羅, 薩摩番薯就係鹿兒島縣出產嘅番薯, 那邊氣候溫和, 做出來嘅番薯甜甜的, 好有幸福嘅感覺。
至於壽司方法, 係有七種。分別係深海池魚壽司 ,凡立貝壽司,鰤魚壽司配蘿蔔蓉,野生劍魚壽司配柚子胡椒,石垣貝壽司 ,車海佬壽司和昆布海膽壽司。
最值得推介係鰤魚壽司配蘿蔔蓉,野生劍魚壽司配柚子胡椒和石垣貝壽司 。
鰤魚肉質甜美, 入口即溶嘅感覺配上蘿蔔蓉令它唔會有油膩感。野生劍魚亦都係一種油份比較重嘅壽司, 配上柚子胡椒, 有一種清新嘅感覺。至於石垣貝就係日本沖繩島旁邊嘅石垣出產嘅貝類 , 味道鮮甜爽脆。
整體來講, 全部食物都係時令食材, 每次去Omagase都係唔同體驗。 好期待其他季節再去體驗。