2019-08-07 49 浏览
近排發現好多地方都開咗立食壽司店 發現原來立食壽司店比傳統嘅日式餐廳更抵食Omakase即係由廚師發板 想用當日最新鮮嘅食材提供比食客 如果喺傳統嘅日式餐廳食 價錢一定冇呢到咁實惠 只係冇凳坐啫 企喺度食但係價錢平一半 都值得啦店內環境企企理理 地方不算大一眼望曬 亮點位就係有一大片嘅櫻花牆 感覺寫意又浪漫 還有一個開放式的廚房 可以和廚師來個近距離的接觸Omakase廚師發板 刺身盛12切$398金目鯛,大拖羅,鱸魚,赤身即吞拿魚嘅背部, 平鰺,赤貝赤貝非常爽口 赤紅色的肉質目測已經好新鮮 食落非常鮮甜 而且有淡淡嘅海水味金目鯛魚味唔算太濃 魚皮煙韌有彈性 非常漂亮的鮮紅色 上面還加咗黑松露作為點綴 令味道更為豐富大拖羅加咗金箔做點綴 非常奢華 入口即溶嘅感覺非常幸福 魚油香味在口腔久久不散 是人間美味Omakase廚師發板 壽司盛10件$298間八,鱸魚,目張,帆立貝,金目鯛,油甘魚腩 ,阿根廷赤蝦,大拖羅,燒左口魚裙邊,北海道海膽師父細心講解食法 由最頭開始食起 味道最淡食到最濃特別留意一些細心位 壽司上面嘅酸汁啫喱 係由餐廳廚師精心炮製 酸汁啫喱一放在口腔之中瞬間融化 酸酸味味

Omakase廚師發板 刺身盛12切$398
金目鯛,大拖羅,鱸魚,赤身即吞拿魚嘅背部, 平鰺,赤貝

Omakase廚師發板 壽司盛10件$298
師父細心講解食法 由最頭開始食起 味道最淡食到最濃

特別留意一些細心位 壽司上面嘅酸汁啫喱 係由餐廳廚師精心炮製 酸汁啫喱一放在口腔之中瞬間融化 酸酸味味好開胃

店內嘅豉油亦都係由廚師精心調味 味道不會過於鹹實 反而有一種鮮味

來自北海道嘅海膽是我的最愛 海膽多過舊飯 堆積得非常滿 入口鮮甜無比 軟淋淋嘅海膽好似食緊雪糕咁