2021-06-21
係旺角食過幾次,都係唔錯。有次就近銅鑼灣,下午兩三點過去食,可能已經臨近落場,成間鋪都無人。由於天氣好熱,入到鋪頭見到咁空的我就想話坐入面少少,可以涼冷氣。然後負責接待個男人就話入面唔坐得,只可以坐係近門口的台。張台對正個門口,門口打開,熱風不斷吹入。我望住入面空空如也的台,入面都無人wor,可以坐最入面個張嗎?個男人話:唔好意思,入面係員工要食飯,唔可以俾你坐個邊。我十萬個問號,都唔係唔尊重你員工,但是你間鋪仲有咁多位,你唔安排最入個兩張台都算,仲有其他位。已經有少少扯火,我話咁其他位都可以嗎?說話間都想行入D坐低(一直企係門口溝通)然後距都叫住我,再次同我講唔可以坐入面,只可以坐最近門口個張。其實我係有booking,都有問清楚係係落場時間之前過來。如果店員係無心做呢單生意,你可以早D同我講,我地落場啦,要清潔啦,或者係剩係得一個位阿。來到之後,都唔識得因應現場做少少變通。最黑人憎係成個場都吉的你同我一定要坐門口,你係咪玩嘢?我即刻西女人上身,咁唔食啦。走啦。我行緊出去期間,我係好清楚見到同聽到個個店長男士同其他員工打眼色,大大聲講:多謝曬~~~!!頂!
然後負責接待個男人就話入面唔坐得,只可以坐係近門口的台。
張台對正個門口,門口打開,熱風不斷吹入。
個男人話:唔好意思,入面係員工要食飯,唔可以俾你坐個邊。
我即刻西女人上身,咁唔食啦。走啦。
頂!