2022-12-03
🌟餐廳:瀧宴日本料理📍地址:銅鑼灣糖街25-31號Sugar+26樓💰價位:~$800⏰營業時間:星期一日 12:00 - 15:30 / 18:00 - 23:00📱電話:3543 0099踏入12月,又到咗一連串節日及慶祝既日子啦!!想揀間餐廳環境寧靜之餘,又能夠享受一餐高質既鐵板燒~最近呢間「瀧宴日本料理 」係銅鑼灣新地標SUGAR+ 開左店,即刻約埋best friend 去試下先!餐廳位於SUGAR+ 26樓,樓底夠高之餘,空間感亦十足!裝修以日系原木風為主,配合紅色玻璃牆身設計及暖色燈光,而背景採用落地玻璃,景觀非常開揚。———————————————————今次我地揀左Dinner Special Menu ($1280/Person),即刻同大家開心share 先~———————————————————🌟前菜🌟🔹日本白霧種冷菠菜- 菠菜鮮嫩爽脆,搭配鰹魚碎及日式酸汁,好清新開胃~———————————————————🔹自家製北海道鮟鱇魚肝- 我既至愛,魚肝既甘香又Creamy,再加入三文魚籽及海帶及特調醬汁,賣相好精緻!———————————————————🌟季節剌身🌟
📍地址:銅鑼灣糖街25-31號Sugar+26樓
💰價位:~$800
📱電話:3543 0099
踏入12月,又到咗一連串節日及慶祝既日子啦!!
想揀間餐廳環境寧靜之餘,又能夠享受一餐高質既鐵板燒~
餐廳位於SUGAR+ 26樓,樓底夠高之餘,空間感亦十足!
🌟前菜🌟
🔹日本白霧種冷菠菜
- 菠菜鮮嫩爽脆,搭配鰹魚碎及日式酸汁,好清新開胃~
🔹自家製北海道鮟鱇魚肝
🌟季節剌身🌟
🔹中拖羅 - 厚身鮮甜,入口即溶
🔹油甘魚腩 - 啖啖油香,好甘甜,搭配柚子醬,好清爽
🔹深海池魚 - 肉身帶光澤,肉質爽口結實
🌟季節壽司🌟
🔹鮫鰈魚魚背 - 魚油味香濃,口感一流
🔹真鯛魚伴松露油 - 肉質具彈性,搭配松露油,香氣十足
🔹池魚BB - 口感鮮嫩滑順,配赤醋飯更能突出鮮甜味
🌟刺身🌟
🔹吞拿魚拖羅蓉
- 大大啖拖羅蓉,搭配香脆紫菜及日本小蔥,大滿足~
🌟吸物🌟
🔹日本淮山鮮濃魚湯
- 最愛既魚湯,魚味好濃郁,淮山夠粉嫩,食完刺身作間場,迎接鐵板燒!
🌟鐵板燒🌟
🔹香草牛油紐西蘭海蛪蝦
- 講求功夫及心機菜式,坊間一般用刺身方式呈上,我地一開始坐底,師父已先剪下蝦頭及蝦殼在鐵板上開始,再進行擺盤~
海蛪蝦蝦肉非常爽彈結實,用牛油及香草煎焗好香好惹味!!
🔹法國鵝肝配自家製黑醋
- 鵝肝好軟熟Creamy,以鵝肝油搭配香脆法包,Perfectly matched! 再配以自家製黑醋,味道酸甜適中,有助中和油膩感。
🔹澳洲M9牛舌
- 牛舌厚薄適中,好有口感,特別加入炸蒜片、黑椒及鹽,夠哂惹味!
🔹美國頂級牛肉 / 西班牙黑毛豬
- 牛肉味超濃厚,外皮焦香可口,加埋蒜片一齊食,層次豐富~
- 黑毛豬片好鬆軟,包住細蔥,好Juicy!
🔹黑松露蟹肉炒飯
- 炒飯粒粒分明,以鐵板炒,鑊氣十足,仲有啖啖蟹肉及黑松露味,好滿足~
🔹日式炒什菜
- 什菜用牛油蒜蓉炒,夠哂味~
🌟甜品🌟
🔹日本雪糕
- 柚子雪芭 酸酸地好清爽,解膩一流
- 綠茶雪糕 茶味濃郁,奶味香甜
😋味道:4/5
🏢環境:4/5
💁🏻♀️服務:4/5
💵價錢:4/5
🤟🏻性價比:4/5
👅整體小總結
餐廳選址銅鑼灣新落成SUGAR+,地方夠大之餘景觀亦一流~
店員及廚師親切有禮,細心講解每一道菜式及烹調方法,有得食又學到野,開心!!