2018-07-06
假期梗要陪下阿媽扮乖女, 佢耍去太古城中心買衫WOR。約埋細妹及女女四人同行,行之前醫肚食個早LUNCH先。決定食餐好既,揀日本餐廳北海丼,BOOK 12:30,即時入座,不用排隊~ 正~因之前食了早餐,少少地兩人套餐感覺上比較抵食,故叫了二人前吞拿魚Set 還加點了蒲燒鰻魚丼FOR 小朋友。$588庖丁解魚二人份,包括: 吞拿魚野菜沙律日式沙律菜酸酸地都算醒胃,調味醬夠酸,令味道更為清新。韓風吞拿魚漬像韓國的生牛肉刺身,將雞蛋攪爛伴入吞拿魚後,魚質滑嫩,配紫菜及牛油果,帶點清新。燒吞拿魚鮫同吞拿魚味噌湯(2碗)湯內有豆腐、昆布等等的材料~ 味道適中,好味!魚鮫全日最愛,燒得剛好,皮脆肉嫩,油脂很多,有豐富的骨膠原,媽媽不停贊好!四色吞拿魚腩丼有藍鰭吞拿魚拖羅、赤身及魚蓉,每一款的刺身也切得滿厚身,亦算新鮮。丼中亦配魚乾及薑片等,可拌進白飯同食,飯量滿多~蒲燒鰻魚丼鰻魚真係好肥美 鰻魚汁味道剛剛好甜甜的, 小朋友竟可幾乎全部KO!整體食物唔錯,環境亦非常時尚簡約,自然,值得推介!
約埋細妹及女女四人同行,行之前醫肚食個早LUNCH先。
$588庖丁解魚二人份,包括:
吞拿魚野菜沙律
日式沙律菜酸酸地都算醒胃,調味醬夠酸,令味道更為清新。
韓風吞拿魚漬
燒吞拿魚鮫同吞拿魚味噌湯(2碗)
湯內有豆腐、昆布等等的材料~ 味道適中,好味!
四色吞拿魚腩丼
丼中亦配魚乾及薑片等,可拌進白飯同食,飯量滿多~
蒲燒鰻魚丼
整體食物唔錯,環境亦非常時尚簡約,自然,值得推介!
吞拿魚野菜沙律
韓風吞拿魚漬