2013-08-21
星期六,都冇得Book位,要Walk in去等喎....我同爸爸最憎等位又要返工,所以是晚就由哥哥同媽咪行住新城市去等位囉。原來佢地係6點已經去攞位,我同爸爸要係7點3先到,因為佢地早去攞位,所以只要我地人齊就可以入坐,我只係門口等了一陣就可以入去喇。呢間一家人都係第一次來,Menu都好多選擇,揀咗10分鐘係1930先決定食乜,而且上菜都好快,約隔4分鐘就上一碟,堆滿整整2張大檯呀。① 蝦片 ($13):脆中帶辣,好香口仲幾熱氣添,係好食嘅。② 冬蔭功湯(細) ($82):酸辣適中,配料都係大同少異,2人份量細細兜都夠。③ 臘肉炒芥蘭:芥蘭翠綠好新鮮炒得爽,臘肉好肥切得好大件....整碟菜都油淋淋。④ 青木瓜絲沙律 ($62):有呢個當然係非食不可啦,賣相好靚,微辣好開胃,青木瓜絲爽脆,魚露啱啱好,花生好脆,顫底生菜都係新鮮嘅,讚!⑤ 泰式明爐魚(烏頭):上檯覺得點解咁湯汁嘅?但慢慢煮個汁就出喇,夠酸魚肉鮮嫩,仲有好多新鮮秀珍菇吸湯汁,幾好味。⑥ 草菇炒牛肉 (或選﹕豬或雞):賣相唔㨪,草菇有草腥味,牛肉也一般,少少韌,個汁都麻麻。⑦ 泰式小食拼盤 ($88):共有4款﹣炸蝦餅係全碟最
用大半個南瓜,炒飯滿滿高高的,都炒得好乾身,爸爸唔食得南瓜比我食哂,都好味吖,大大舊淋得來又唔散,芒果都係大大件,整個飯都幾好呀。
雖然要等咁耐,但媽咪鍾意食泰菜就得喇,咁食完飽飽大部份都係好食嘅,食完滿足咯,已經足夠啦。
其實我地得4個人,我又食得少,叫8個餸已經好誇張,但最誇張係食得哂吖嘛。