2017-08-17
尋晚睇韓劇睇到好想食韓國嘢,心動不如行動,今日即刻call埋best fd去食。朋友介紹話呢間觀塘工廈嘅韓國菜又好味又抵食所以入嚟試吓~提起韓國嘢第一時間就諗起炸雞,所以首先叫咗一份半分韓風柚子蜜炸雞。炸雞可以揀有骨或無骨,我呢啲懶人就當然揀冇骨啦!沾滿柚子蜜嘅炸雞放喺熱辣辣嘅鐵板上面,上菜時一路炸炸聲,見到都流晒口水!味道都冇令我失望,金黃鬆脆皮薄嘅炸雞,同柚子味道好夾好清新,夏天熱辣辣冇乜胃口,食完呢個即刻胃口大開!真露煮大蜆:清酒煮大蜆就食得多,真露煮大蜆都係第一次見!新鮮飽滿大蜆,只係放胡椒、大蔥、真露煮。鮮味已經出晒黎,娃娃菜索晒啲湯好鮮甜!驚喜之作,同埋清清地可以中和返其他濃味嘅韓國菜式泡菜爆炒芝士豚肉:侍應話怕我地會比油彈到,所以喺後面炒完先上菜,一路望到已經好吸引!首先放入用黑椒同鹽調味好嘅豚肉片落去煎到金黃,然後切片再放入其他材料:洋蔥、蔥、金菇、泡菜同娃娃菜爆炒,之後就放芝士,芝士半融咁上菜。火候拿捏得好好,食落好夠味好夠火候。芝士滿滿仲可以做到拉絲效果!三樣嘢其實份量都唔少,但因為太好味關係,最後我哋兩個女仔竟然清晒!
韓風柚子蜜炸雞
韓風柚子蜜炸雞