3K
2022-01-31 547 浏览
今年無年三十晚,就變左年廿九放早,放左工去食啲野先返屋企啦,大部份舖頭都預備收早,我地衝咗入一間米線舖叫常得館,夥記話佢哋預備早收,但係做埋我哋生意先啦。咁就快快坐低落單叫嘢食啦,點知我哋落完單之後又有4、5個客衝咗入嚟話附近已經冇嘢食,哈哈,夥記話唔好意思趕人走,於是全部都煮埋先至收爐。等緊食嘅期間望下四周,一開始都知呢間米線舖係食辣嘅,但估唔到枱面都仲有幾款辣椒醬,辣湯底再加辣椒醬咁犀利?朋友唔係好食辣就叫左碗常得牛肚米線,咁佢呢碗米線係清湯底,湯頭都幾甜,牛肚分量正常,煙韌有咬口,仲撘條生菜顏色幾好睇。自己嗰碗就叫咗泡椒肥腸米線,個湯底一望就知辣啦,成碗嘢都係紅色㗎~湯底雖然話幾辣,但辣得嚟又好鮮味,唔係死辣嗰種,啲米線浸浸下仲變埋做粉紅色㖭,但呢個辣味愈食愈上癮。至於啲肥腸真係幾肥,咬落好有口感,索咗辣油好正。米線分量多,煮得淋得黎都幾爽口,加埋生蒜又真係幾好味。食辣野就梗係要返罐王老吉,特別夾㗎,哈哈。夥計話新春期間照常營業,但會係新春價,米線、小食同飲品都會加啲,不過新年流流都預左啦。

食辣野就梗係要返罐王老吉,特別夾㗎,哈哈。

2022-01-31